Vad är en gädda?

Gäddan är en typ av sötvattensfisk som huvudsakligen finns i norra klimat. I vissa delar av världen, är gädda också kallas Pickerel. Den distinkt formade fisk förekommer på några tallrikar och är eftersökt av någon sport fiskare, som ser fisken som en livlig och aktiv byte arter. Gädda finns ofta i weedy livsmiljöer, och tycks föredra klart weedy vatten till öppet vatten.

Gädda finns i sjöar och floder, och kan växa till upp till åtta pounds (tre kilo). Fisken föredrar kallare, grunt vatten som det finns på stränderna av de stora sjöarna. I färg, gädda tenderar att vara grönaktigt grå till brun med fläckar som ibland omfattar fläckar eller ränder. Kroppen av fisken är avlånga, med en kraftig pekade huvudet som orsakar det att likna medeltida vapen fisken är uppkallad efter. Underneath, gädda är vanligtvis en blekgul eller krämig färg.

Pike är köttätande, och ibland baktalade av sportfiskare, eftersom de kommer att äta fisk små och långsam nog att fånga. Som ett resultat kan gädda ödelägga infödda befolkningen då de förs till nya miljöer, och kommer att eliminera arter konkurrens. Pike har mycket vassa tänder, som liknar nålar, och därför missar sällan sitt byte när de strävar efter en måltid.

Pike når vuxen ålder efter tre år, och lägger sina ägg i samma gräsbevuxna livsmiljö de lever i. Äggen kommer att klamra sig fast vass eller gräs, kläckning inom två veckor, och den unge gädda måste klara sig själva. Lek sker vanligtvis i början av våren, ofta innan isen har helt lämnat vattenytan kroppen.

Pike har ätits i århundraden, med 17. författare talet kokboken skriver om användningen av gädda i olika recept, och lovprisar tydlig smak och tät vitt kött från fisk. Även gädda är sällan tillgänglig för kommersiell försäljning, är det mycket populär bland sportfiskare som har tillgång till fisk. När matlagning gädda ska huden tas bort.

Pike används också som en sport fisk, eftersom det är en stark och levande fisk som kommer att innebära en utmaning för yrkesfiskarna. Liksom många sport fisk, är gädda vanligtvis fiskas på en catch and release grund, med sportfiskare njuta av spänningen i jakten mer än fångsten. I vissa regioner kan det finnas begränsningar för att ta gädda för konsumtion, men i allmänhet sportfiskare får äta sin fångst, och faktiskt uppmuntras att göra det på vissa platser där gädda har börjat strypa ut inhemska arter.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.