Vad är en Yak?

jak är ett utmärkande raggig Himalaya hov, eller hovdjur däggdjur, som strövar Tibet och delar av Kina. Jakar differentieras till en mindre domesticerade arter och en stor, extremt försiktig vild version. Den vilda jak är i fara på grund av förstörelse av livsmiljöer, sjukdomar från inhemska jakar och jakt. Den jak är ett viktigt arbete och mat djur i Tibet, där andra hovdjur som inte kunde överleva de extrema förhållanden.

Vilda jakar kan väga upp till 2200 pounds (1000 kg), och stå sex fot (två meter) på axeln. Domesticerade jakar är mindre, men båda typerna av djur har långa, lurviga jackor och muskulösa kroppar. Den jak är också en mycket surefooted djur, kan navigera extremt fientlig terräng för att söka föda. Jakar är mycket starka och har stor uthållighet, ibland reser miles för att finna betesmarker.

Inrikes jakar används för att dra laster och fält plogen, och kammade för sin päls, som är spunnet och vävt in i olika fiber produkter. Yak mjölk är en populär animalisk produkt i södra Kina och Tibet. I vissa områden jak slaktas, vilket ger en betydande mängd kött som kan botas och torkas för senare användning. Den jak har använts som husdjur i Tibet i mer än tre tusen år och finns allmänt spridda över Tibet och Kina. Många djurparker display domesticerade jakar, som är mindre och mer foglig än sina vilda motsvarigheter.

Vilda jakar strövar i hjordar på tio till hundra, och kan hittas i avlägsna områden där människor har ännu inte trängt. De är extremt skygga djuren, och kommer att galoppera vid tecken på störningar. Hardy djuren kan överleva temperaturer under -40 Fahrenheit (-40 Celsius). Vilda jakar har en mycket stor lungkapacitet, vilket par med sin tjocka päls och ökad blodcirkulation att hålla djuren varma under extrema förhållanden.

På grund av hybridisering med domesticerade jakar, är antalet vilda jakar krymper. Dessutom vilda jakar är mottagliga för sjukdomar som överförs från inhemska jakar, och livsmiljöer störningar. Öka den mänskliga trycket har lett till en nedgång i livskraftiga livsmiljöer för vilda jak, och kan i slutändan leda till att jak att försvinna i sin vilda form.

Den jak kallas ibland buffel i Tibet, eftersom Rugged All-purpose djur har blivit en så central del av tibetanska samhället. Om det ges god vård, kan en jak leva i sin tjugoårsåldern och bli en uppskattad familjemedlem. Honorna producerar vanligen en enda kalv vartannat år. Den jak används ofta i religiösa ceremonier också, erkänner vikten av djuret till överlevnad i extrema miljöer i Tibet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.