Vad är en Weevil?

En vivel är en skalbagge i familjen Curculionoidea, som råkar vara extremt stora och ganska varierande. Många är bekanta med boll och vivlar säd, skadedjur som orsakar stor skada på grödor, men det finns många fler vivel sorter i världen. Som regel är vivlar betraktas som skadedjur, eftersom de är destruktiva, och folk vidta åtgärder för att undvika vivel infestationer.

Människan har känt till förekomsten av vivlar i århundraden. Under tider av svält, har historiker skrivit om att äta vivel angripet korn av desperation, till exempel, och ombord på fartyg genom 19th century ofta illustreras med huden krypande tanken på att äta kex med vivlar i dem. Vivlar har också historiskt setts som en av många skadegörare som kan orsaka stora ekonomiska skador. Det mest utmärkande för en vivel är dess huvud. De flesta vivlar har avlånga huvuden som ser ut som uttalas trynen, leder till att alternativa namnet "nos skalbagge. " De flesta vivlar är Wingless, och många har antenner som vika när den inte används. Färg och storlek på en vivel kan variera, och olika undergrupper inom vivel familjen angripa olika saker, från svampar till rötter. I samtliga fall är vivlar kända för sin destruktivitet och förmåga att äta genom en överraskande mängd material under en dag. Den boll vivel attacker bollar av bomull som de utvecklar, lägger ägg som kläcks till larver som äter väg ut ur bomull, förstör den i processen. Grain vivlar attack kärnor både när de växer i området och då de ligger i lager, och denna typ av vivel är bekant för många människor. Förutom att angripa hela korn som majs, vete och ris, spannmål vivlar kommer också gärna bo i mjöl, bröd, kex och andra spannmålsprodukter.

Förutom den rena squick faktorn äta vivlar, är det också farligt att äta produkter med vivlar i dem eftersom vissa vivlar bära sjukdom. Om du märker vivlar i ditt skåp, bör du kassera omedelbart infekterad mat och kontrollera alla dina andra korn. Det är också en bra idé att tömma skåpet och rengör den helt. Du kan minska risken för vivel angrepp genom att hålla kärnor i lufttäta förpackningar och inte hålla dem i mer än ett år. Detta kommer också att minska risken att få korn härsknar från sina lagrade fett.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.