Vad är en Wadi?

En Wadi är en Gully, streambed, eller dal, som kännetecknas av att vara extremt torrt. Många wadis översvämningar under regnperioden, som utgör en betydande säkerhetsrisk för resenärer som inte är bekanta med dem. I den nya världen, "Arroyo" ordet används ofta för att beskriva en jämförbar geografisk funktion. Geologerna tror att funktioner som wadis bildades under perioder när vattennivåerna på jorden var påtagligt annorlunda, och att dessa dalar höggs troligen av bäckar och floder som senare torkat upp. botten av en Wadi är ofta täckt av sand och grov rock, och sidorna kan vara branta göras och av sandsten eller liknande material. Beroende på var en Wadi finns, kan det tas upp i risiga buskar och små träd, eller det kan vara nakna. Klassiskt, marken på ett Wadi är mycket hård, vilket är det som gör wadis farlig under regnperioden, vatten kan inte snabbt rinna genom jorden och sprida ut, så i stället bildar en forsande flod, ibland mycket plötsligt.

I vissa fall kan en underjordisk flod eller fjäder finns i en Wadi, detta vatten är rester av vattenförekomsten som en gång gick genom Wadi, och de kan vara en värdefull resurs för människor som lever och reser i öknen . Som ett resultat kan en Wadi ibland användas som en oas, en plats att stanna och friska vatten, och i vissa fall små samhällen är uppbyggda kring wadis. I delar av Mellanöstern och Nordafrika, termen "Wadi" används i betydelsen "oas. " P

wadis kan hittas i hela Mellanöstern, och de kan variera mycket i storlek. Infödingar är vanligtvis bekanta med wadis i sin region, och de är medvetna om hur farliga de potentiellt kan vara. Besökare uppmuntras att fråga om lokala wadis, särskilt om de reser under regnperioden, så att de inte hamnar i en potentiellt farlig plats. Det är en särskilt bra idé att slå läger i Wadi under regnperioden, som flodvågen kan dyka upp väldigt plötsligt, och de kommer att slita stakats tält direkt ur marken.

Arkeologer ofta har ett intresse wadis, eftersom de ibland innehåller historiska artefakter kvar från den period då Wadi var fruktbart flod. Många fossila mänskliga lämningar, till exempel, har hittats i eller i närheten wadis, skyddad av tusentals år av lera och utvecklas för att berätta en historia om människans tidiga samhällen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.