Vad är en Serac?

En Serac är en stor bit av glaciala is som kan vara lika stor som ett hus i vissa fall. Seracs tenderar att bildas i skärningspunkten mellan flera sprickor, och de är kända för att vara extremt instabil. Om en Serac kollapsar medan människor navigerar en glaciär eller berg, kan det orsaka allvarliga skador eller tom dödsfall, beroende på storlek Serac och läget för de klättrare. De flesta klättrare är medvetna om de potentiella riskerna med dessa stora bitar av is, och de är noga med att undvika dem om möjligt.

Ofta tar Serac form av en lång kolonn av is, som kan ha en spetsig topp. Seracs kan vara konsekventa under flera säsonger, eller de kan kollapsa och reformer ofta, beroende på väderförhållanden och höjd. Andra seracs är mer chunky, och de kan vara frikostigt fördelas över ytan av en glaciär eller berg. Namnet "Serac" kommer från ett schweiziskt namn för en mycket tät, grynig färskost, från ett avstånd kan ett område seracs likna ost, åtminstone till en fantasifull öga. Namnet för denna ost, förresten, kommer från det latinska ordet för "vassle. " När du navigerar runt en Serac, klättrare måste vara ytterst försiktig. De bör inte förankra sig seracs, eller seracs använder för att spänna sig. Ens vidröra en Serac kan vara farligt, eftersom tillräckligt tryck på fel ställe kan orsaka Serac att rasa ihop eller falla. I fråga om en mycket stor Serac, kan resultaten bli katastrofala, under 2008, till exempel, avhuggna sjunkande Serac en klättrande linje på K2, en av de högsta bergen i världen, som leder till dödsfall bland 11 klättrare. Några av de klättrare blev instängda på berget av förlusten av linjen, medan andra krossades av fallande is. En fallande Serac 1981 dödades också 11 klättrare, distribuerar bil-stora bitar av is explosionsartat över Mount Ranier.

Du kan ofta känna igen en Serac, om du vet vad att leta efter. Seracs tenderar att stå kring den omgivande glaciär eller snö området, och ofta ser mycket tät och kantiga, även om de kan Lingua med sprickor och frakturer som förråda sin instabilitet. Dessa risker utgör ofta nära kanter sprickor eller i branta bergssluttningar, och ofta deras faran är uppenbar att även den avslappnade tittaren, eftersom en Serac kan se ut som om det är på väg att falla när som helst.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.