Vad är en Musslor?

En musslor är en typ av vattenlevande blötdjur med en dubbelsidig, symmetriskt skal. Varje sida av tanken är ventil , är därmed snäckor, som sniglar, som ibland kallas univalves . Några vanliga musslor arter är musslor, ostron och musslor. Det finns både sötvattens-och marina musslor arter.

Även musslor är ytligt liknar en annan grupp vattenlevande djur, brachiopoder, har de olika anatomiska skillnader. I en Armfotingar, de båda halvorna av skalet visar toppen och botten av djurets kropp, och för ett musslor, båda sidor av skalet är vänster och höger halva. Dessutom musslor har mycket mer morfologiska förfining och mångfald än brachiopoder. Till exempel har många utvecklats till att bli mobila, medan alla brachiopoder är fastsittande eller fästs vid underlaget. Den musslor först förekommer i fossila spela in ca 520 miljoner år sedan, i slutet av en period känd som Cambrian Explosion. Brachiopoder visas tidigare i den kambriska perioden och är många fler än tvåskaliga mollusker hela paleozoiska eran. Men efter 96% av Armfotingar släkten gick utrotad under slutet av perm utdöendet markerar slutet av den paleozoiska eran började musslor att dominera scenen. Musslor arter överlevde utdöendet bättre än de flesta grupper, med endast 59% av musslor släkten att dö ut. Den imponerande överlevnad musslor under slutet av perm utdöendet, samt deras senare spridning och nuvarande framgång, är troligen relaterade till sina många avancerade anpassningar för marint liv. Istället för att använda musklerna för att öppna och stänga sina skal, som brachiopoder gör, musslor använda en muskel för att stänga skalet, men öppnar naturligtvis när muskeln är avslappnad på grund av hjälp av ett ligament. Denna anpassning gör det möjligt för musslor att spara energi. Musslor saknar radula, den tandade tungan-liknande struktur som andra blötdjur använder för att äta, och istället filtrerar födan.

Många musslor arter är rörliga, men de rör sig på olika sätt. Vissa driva sig själva genom att öppna och stänga, suger in och utvisning vatten. Andra har en fot som hjälper dem att gå och gräva. Många musslor arter kan gräva i sanden, eller till och med sten eller trä, ger dem möjlighet att undvika fiender. Några av de mer rörliga sorterna blir rovdjuren själva.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.