Vad är en Dodo?

Dodo var en stor flightless fågel infödda på ön Mauritius i Indiska oceanen. Den första Dodos sågs kring 1600, och mindre än 100 år senare, dessa fåglar var helt utrotade. Många människor gillar att använda Dodo som ett arketypiskt exempel på en utdöendet som orsakats av människan, varna att andra djur kan gå vägen för Dodo utan snabba åtgärder för att skydda utrotningshotade och hotade arter.

Enligt överlevande exemplar, forskning på Mauritius, och många samtida berättelser, tycks Dodo ha varit runt tre meter (en meter) lång, med grå fjäderdräkt, vita tecken, och en tung krokiga näbb. Dodos är nära släkt med duvor, dela squat kroppen och trubbiga ben av andra duvor. Flera Dodo skelett hålls på naturhistoriska museer, och en del museer har byggt modeller för att visa besökarna vad fåglarna kan ha sett ut.

Dodos uppenbarligen var mycket mild, vänlig fåglar. Detta är sannolikt en följd av utvecklingen i en isolerad ö miljö utan predators; många öar djur drabbas hårt när människor anger sin omgivning, att införa nya och tidigare okända begrepp för deras värld som gevär, råttor och katter. Många ansåg att Dodo vara dum, eftersom fågeln var så vänliga, och termen "Dodo" används ibland för att beskriva någon som är särskilt toker, även om det antagligen lite orättvist att de fattiga Dodo.

utrotning av Dodo troligen orsakades av ett antal faktorer. Först och främst åt seglare Dodo när de besökte ön, jakt långsamma, vänliga fåglar ganska enkelt. Uppenbarligen gjorde Dodo kött smakar inte så bra, men detta hinder mindre för hungrig, uttråkad seglare. Människor införs även katter och råttor, som preyed på den milda Dodo, tillsammans med getter, som skadade ekosystem som hade utvecklats på Mauritius. Dessa kombinerade faktorer visade sig vara för mycket för den högspecialiserade Dodo, och fåglarna försvann.

the Dodo var troligen inte det första djuret att gå utdöd på grund av mänsklig aktiviteter, och absolut inte den sista, men i den 20-talet började det gäller Dodo som bör utforskas närmare, i hopp om att lära sig mer om utrotningshotade evenemang och varningsskyltar som kan lyssnar på i framtiden. Idag, ett komplext system som används för att klassificera djuren som hotade eller, och dessa djur är reglerade i hopp om att förebygga ytterligare människan orsaka utdöenden. Allt större befolkningsgrupper trängd av den globala miljön, och graden av utrotning är sannolikt att öka, trots stora ansträngningar från många naturvårdare.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.