Vad är en Biofilm?

En biofilm är en samling av mikroskopiska organismer som valt att ansluta sig till varandra i syfte att överleva. Biofilm finns över hela världen, du är värd ett par själv faktiskt, i slemhinnan i din tarm och på tänderna. Biofilmer är också ansvariga för att konstig gunk i rör, de hala stenarna i en flod, och strimmor av alger man ibland ser på en damm. Dessa ansamlingar av organismer spelar ett antal unika och intressanta roller i många hörn av jorden. är en biofilm kännetecknas av klibbiga lim som är medlemmar i kolonin utsöndrar. Detta ämne blir en stödjande matris, dra kolonisterna ihop och skydda dem från omvärlden. Den arbetar också för att locka fler organismer till den biofilm som växer, som ger många lockande förankringspunkter för dessa organismer så att de kan slå sig ner.

biofilm tendens att frodas i fuktiga miljöer. De kan ligga antingen på hårt substrat, som en tand, eller de kan bilda på gränsen mellan luft och vatten, liksom alger som flyter på dammar och sjöar. Bildandet av en biofilm börjar med ett fåtal kolonister som fäster vid underlaget och börjar förankra sig. Om dessa kolonister lämnas ostörda, andra kommer att gå med dem, vilket biofilmen att snabbt växa. Bakterierna i biofilmen faktiskt kan kommunicera med varandra med hjälp av komplexa molekyler, fattar beslut som en grupp när de reagerar på sin omgivning, och vid en viss punkt, kommer biofilmen bryta upp och skingra, skicka kolonisatörer till nya regioner, även om en liten insättning är oftast kvar.

Beroende på var en biofilm blanketter och vilka organismer i det, kan det vara bra eller dåliga nyheter. Biofilm används för att sanera oljeutsläpp, till exempel med forskare släppa kolonier av organismer som livnär sig på kolväten. De är också ansvariga för livsmedelsburna sjukdomar, eftersom de vill kolonisera diskar och golv. Biofilm kan också fungera som reservoarer för skadliga bakterier på sjukhus och kliniker, vilket är anledningen till dessa utrymmen är ofta och noggrant rengöras.

Andra biofilm göra intressanta ämnen vetenskapliga frågeställningar . Till exempel kan biofilm finns i den mättade våldsamt hett och kemisk-vatten i heta källor, en miljö som forskarna tidigare trodde var obeboeliga, och de har också lurar i extremt djupt vatten nära hydrotermiska skorstenar. Biofilmen kommer sannolikt också ansvar för livet på jorden som vi känner den, som samlingar av organismer som kallas stromatoliter är troligen orsaken till mycket av världens syre.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.