Vad är en Bayou?

Bayous antingen är stillastående eller långsamt flytande vattensamlingar som fyller övergivna vattenvägar. Termen Bayou själv refererar vanligtvis till en mycket långsam ström, medan termen Bayou sjö är ofta används för att beskriva sjöar eller dammar under liknande förhållanden. En Bayou normalt påträffas i mycket platta landskap, eftersom avsaknaden av en sluttning minskar den hastighet som vattnet rinner. En Bayou är vanligtvis utflödet från en närbelägen viktig vattenväg, såsom Mississippifloden, och som sådan kan drabbas av översvämning vid den nationella vattenvägar.

Termen Bayou används främst i södra USA. Termen Slough används också för att beskriva i stort sett samma geografiska funktionen, även om det tenderar att ha en mer utbredd användning. The Bayou är särskilt förknippad med Cajun kulturen i Louisiana, och delar av Texas och Alabama. Bayou återfinns också hela Arkansas, även om de flesta i detta tillstånd använda en alternativ stavning av buyou .

På grund av sin långsamma natur, och den relativa bristen på differentiering i höjd, en Bayou utgör ofta en sorts mosse eller träsk. Faktum är att det enklaste sättet att tänka på en Bayou är helt enkelt som en ström går genom ett träsk. Växter och träd får växa upp genom Bayou, vilket gör vattnet verkar flöde måfå genom landet som helhet. Ekologin i Bayou våtmarker är mycket skiftande, och i vissa fall unik. Marken i en Bayou är alltid fuktig, vilket leder till specialiserade fabriker som gör bra med litet eller inget syre, och som är utrustade för att utnyttja de kopiösa vatten. Cattails, näckrosor, kaveldun och ceder är alla exempel på växter som går bra i Bayou miljön.

På grund av dess ofta mazelike karaktär, evig fukt, och ibland haunting vegetation är Bayou ofta var i fiktion skrämmande berättelser. Tales of voodoo äger ofta rum i Bayou, och ett antal skräckhistorier ställs in i den djupa Bayou, långt från civilisationen. Alligatorer lever mycket av Bayou i Louisiana, lägga till mystiken rädsla som omger området.

, staden Houston Texas ofta kallas Bayou City . Detta är en hänvisning till de många bäckar att ta sig igenom staden Houston, eller strax utanför stadsgränsen. The White Oak Bayou, Buffalo Bayou, och Carpenters Bayou är den mest kända av dessa bayous, men det finns mer än arton bayous i regionen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.