Vad är dvala?

dvala är ett slags djup sömn tillsammans med kraftigt sänkt kroppstemperatur, puls och andning. Som en kortsiktig dvala, slöhet är gemensam för olika grävande djur, vissa fåglar, och många djur som lever i kalla klimat.

Djur kan gå in i ett tillstånd av dvala, vanligen under relativt korta perioder under dagen eller natten, för att spara energi. I ett kallt klimat, hålla en hög kroppstemperatur kräver mycket energi. Genom att gå in i djup sömn i dvala, kan djur som Ground ekorrar, björnar, grävlingar och spara energi. Den dvala staten sänker djurets naturliga kroppstemperatur och saktar andning och puls, så att djuret använder mindre energi.

Små djur, eller personer med begränsad livsmedelsförsörjning, ha mest nytta dvala. Smådjur samt fåglar, har en begränsad förmåga att lagra kroppsfett. Fåglar behöver stanna lätt att flyga, och små djur helt enkelt inte har så mycket utrymme. Eftersom dessa djur inte kan lagra lika mycket energi, är det lämpligt för dem att komma in ett tillstånd av dvala när de inte är utfodring. Detta sätt, de bevarar energi för när de kan få mat.

Djur som har begränsade möjligheter öppnas för foder också hitta dvala värdefull. Om ett djur får bara jaga på natten, och kan inte hitta mat under dagen har det liten anledning att vara aktiva i dagsljus. Genom att gå i dvala under perioder av inaktivitet, sådana djur spara ännu mer energi. Ett tillstånd av dvala har nackdelar och fördelar. Djur i dvala är mycket svag, och kan vara nästan helt omedvetna om sin omgivning. De kan inte bara vakna upp och blir aktiva omedelbart, men de tar ett tag att anpassa sin kroppstemperatur, puls och andning tillbaka till normala nivåer. Om ett djur attackeras medan de i dvala, har det mycket liten förmåga att försvara sig eller fly. Djur som förs in ett tillstånd av dvala leta efter ett säkert ställe, antingen en dold bo eller håla, så att de kommer att vara relativt säkra medan de ligger i försvarslöst tillstånd.

Hibernation och estivation, sova under sommaren, kan även i utvidgad stater i dvala. Vissa människor hävdar att dvala är specifikt används för att hänvisa till kortare sömn gånger, men förändringarna i djurets kropp och målet att spara energi under perioder av inaktivitet är de samma.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.