Vad är Zebus?

Zebus är en stam av nötkreatur hemma i Sydostasien, och i stor utsträckning upp i delar av Afrika. Dessa djur har utvecklat speciella anpassningar som gör dem extremt väl lämpad för tropiska och varma miljöer, och dessa egenskaper har ibland tagits till vara genom korsningar med taurin boskap, den andra vanliga tama djur. Om du någonsin sett ett fotografi av boskap dra en plog eller vagn i Sydostasien, är chansen stor att dessa nötkreatur var zebus.

Fysiskt zebus liknar deras taurin släktingar, förutom att de har särskiljningsförmåga pucklar på axlarna och långa ben. Beroende på rasen, kan en zebu ha en eller två pucklar, och det kan vara svart, brun, eller grädde färgad, med långa hängande öron. Många zebu också har enorma horn, även om vissa har fötts ha horn av begränsad omfattning. Den zebu har fler svettkörtlar än taurin boskap, och en tung hakpåse med stor yta för ytterligare kylning . Dessa djur är väl lämpade att utforma arbetet och de är också används som rid-och lastdjur. Som en allmän regel, köttet och mjölken från zebus är sämre än taurin boskap, och djuren föds upp som arbetande djur, snarare än som en källa till mat. Zebus också har stor resistens mot skadegörare som gör dem mycket härdig. Det råder viss oenighet det vetenskapliga namnet för zebu. Ursprungligen var kända som de som Bos indicus , men eftersom de kan passeras med taurin boskap, är de uppenbarligen inte en egen art. Som ett resultat av några biologer kallar dem Bos taurus indicus , som anger att de är en ras, och zebu ibland också kallas Bos primigenius indicus , särskilt bland biologer som tror att de är nära relaterade till auroch, den vilda FÖRFADER av den domesticerade modern ko.

har dessa djur varit odlad i Indien och Sydostasien under århundraden, och de är en viktig del av arbetslivet på många gårdar. De har också exporterats till Afrika, där de gör mycket bättre än taurin boskap och zebus även har exporterats till Australien och USA, där de korsas med taurin boskap för att utveckla hardy nötkött och mjölkkor som kan hantera varmt och fuktigt klimat.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.