Vad är Pyrit?

Pyrit, även kallad Fool's Gold, är en klart gyllene färgad mineral som innehåller en blandning av järn och svavel. Pyrit finns över hela världen, och svavel innehåller utvanns historiskt för olika industriella processer. Stenen innehåller ibland spår av guld, men i regel inte tillräckligt för att göra det värdefullt, och det är också ibland används i smycken, under etiketten Markasit. Ursprunget till namnet på stenen är grekiska, pyrit betyder "eld sten" och är en referens till sin forna använda för att starta bränder genom att stryka den mot en annan sten för att skapa gnistor.

Pyrit har en metallisk lyster och en slående kristallstruktur. Vissa svavelkis komma i andra former, såsom rundor, men den vanligaste formen liknar en rörig hög med kristaller med tunna linjer eller strimmor längs deras ansikten. Pyrit är mycket skör, och krossar lätt längs fogarna på kristallerna. Till skillnad från guld, är pyrit inte genomförbar. Iron komponerar ungefär 46% av mineral, och resten utgörs av svavel-och spårämnen som guld, nickel, arsenik och koppar.

Pyrit har några intressanta egenskaper: Förutom att skapa gnistor, mineral kan genomföra en svag ström. Även om det är främst en dekorativ nyfikenhet, är pyrit ibland bryts kommersiellt. Industriellt, kan pyrite vara kemiskt behandlade för att utvinna svavel och spårämnen som guld och koppar. Kemisk behandling av pyrit är mycket förorenande, så de flesta gruvbolag med mer god tillgång till de enskilda mineraler som finns i pyrit kommer att undvika att behandla det.

Andra mineral som kvarts, blyglans, fluorit, kalkspat och guld ofta finns i närheten av pyrit, som ibland används som en indikator sten för dessa andra mineraler. Det är oerhört vanligt i fyndigheter av sedimentära bergarter, inlåning malm, och omkring hydrotermiska inlåning, där värme och tryck kan kombinera svavel och järn som innehåller pyrit. Även pyrit är vanligt över hela världen, är det särskilt utbredd i den amerikanska mellanvästern, Sydafrika, Östeuropa och Peru.

Mest Rock butiker för små bitar av pyrit och några pyrit smycken och större bitar av mineral ibland finns också. Det kan göra en spännande Papperspress, eller en rolig present till en skatt besatt barn. Många rock samlare också njuta samla särskilt slående prov med välformade kristaller eller intressanta former.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.