Vad är Puku?

Puku är antilop hittas i delar av Kongo och Zambia i Afrika. Dessa tjock antilop är ibland lite mindre graciös än sina mer kända släktingar, men de är fortfarande ganska fina. Människor som vill se puku personligen kan ordna safari resor till Afrika, där de kommer att se ett urval av djur, eller så kan de besöka en lokal zoo, om de vill ha något lite närmare hemmet.

Adult puku är cirka tre meter (en meter) högt på axeln, med sandig bruna rockar som minskar med krämig brunt på deras underbellies. De har mörka markeringar i ansiktet och runt öronen, och hanarna har böjda, räfflade horn som sina släktingar i impalor. Puku är mycket muskulösa, med organ som är utformade för snabb körning i händelse av att de möter rovdjur.

De flesta puku föredrar fuktiga gräsmarker, men de tål öppna skogsmarker och buske. De strövar omkring i social besättningar på 20-50 personer, med besättningar växande större under den torra årstiden, när djuren ibland kraftsamling för skydd. Varje besättning övervakas av en enda manlig, som normalt försöker uppmuntra kvinnor att stanna kvar inom sitt område. Dessa antilop kan leva till cirka 17 år gamla, och ibland ännu äldre i fångenskap.

Kvinna puku har en åtta månader skulle dräktighet, och de avvänja deras ungar efter cirka sex månader. Efter omkring ett år, är mogna unga puku sexuellt, de föder upp djur året om, även om avel tenderar att koncentreras under regnperioden, då finns gott om resurser. Socialgrupper, puku använda en särskiljande gäll vissling för att indikera fara för besättningen.

Puku dela Central-Södra Afrika livsmiljö med ett antal andra afrikanska djur som också njuta av översvämningsområden och dalar i deras hem. Dessa djur omfatta andra antilop arter tillsammans med rovdjur som hyenor och afrikanska vildkatter.

Dessa djur är formellt kallas Kobus vardonii . Deras bevarandestatus är allmänt betraktas som säkra, även om vissa biologer oroar livsmiljön intrång. Puku också hotas av stängsel av jordbruksmark, konserver spelet och territorier, vilket ibland görs för att skydda vilda djur från tjuvskyttar eller jordbrukare som är upprörd över djur skador på sina grödor. Tillsammans med andra antilop, är puku behandlas som vilt djur, vilt gårdar utanför Afrika ibland import puku för människor som vill arbeta för dessa.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.