Vad är Physalis?

Physalis är ett släkte med blommande växter hemma i de subtropiska och tempererade områden i Amerika. Detta släkte har både prydnadsväxter och ätbara använder, beroende på art, och det är odlas över hela världen. Plantor i släktet Physalis kallas även marken körsbär, cape krusbär, kinesisk lykta växter, och, i fråga om Physalis philadelphica , tomatillos. Många trädgård butiker har Physalis växter och startar, tillsammans med frön. Dessa växter njuta av varmt väder, minimala fläktar, och massor av vatten. De är medlemmar i Nightshade familj, tillsammans med tomater och potatis, och de ytligt likna dessa fabriker på många sätt. Physalis vanligtvis utvecklar något håriga blad, tjocka stjälkar, och delikat gul till orange blommor. När frukt utvecklas, växer det inuti ett skal, och färgen kan variera: rött, orange och gult är alla vanliga nyanser för Physalis frukter, tillsammans med mer exotiska färger som lila.

Frukterna av vissa arter är ätbara, med en syrlig kick likt tomater. Några har noter av tropiska frukter som ananas, medan andra har en mer jordig smak. Physalis frukter kan ätas utan vidare rå skivad, och kastades i sallader, som används i Salsas och såser tillagas i rör frites, torkas och kokas i sylt och gelé. Vissa sorter är mer kyndel i naturen, medan andra är mycket söt. Tomatillos i synnerhet är mycket populära i Latinamerika, och de är rika på vitamin C, vilket gör dem ett bra tillskott till kosten. Den rekommenderade zon tillväxt för Physalis varierar, beroende på art. Vissa behöver extremt varmt väder, runt USDA zoner 10 och 11, medan andra kan hantera mycket svalare klimat. Dekorativa Lyktörtssläktet kommer att växa i många år, särskilt om roten bollar regelbundet delas och spridas för att ge massor av utrymme för tillväxt. Physalis, ätlig eller inte, kan göra en mycket färgglad Förutom trädgården i stora sängar eller som en gräns plantering.

Människor som vill odla Physalis bör vara medvetna att detta släkte har mycket högt vattenbehov, särskilt när man utvecklar frukt. Det kan vara en god idé att kompost Physalis växter för att hjälpa dem att behålla vatten, men de kommer fortfarande att kräva extra uppmärksamhet med slangen. I torr, torka liggande klimat, får Physalis inte vara en stor trädgård val, eftersom det kommer att konsumera mycket av vattenresurserna, och anläggningen kan kämpa för att överleva även med mycket vatten om luften är torr.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.