Vad är Parvo?

Parvo är den förkortade termen för hundens parvovirus, en virussjukdom som drabbar hundar. Den parvovirus oftast drabbar valpar som virusattacker den snabbt växande celler i en ung hundens kropp, men hundar i alla åldrar kan bli infekterade. Parvo påverkar generellt tarmen orsakar diarré som ofta blodig, men parvo kan även påverka hjärtat som orsakar det att misslyckas. Parvo är den vanligaste dödliga viruset vet att de påverkar hundar, men kan förebyggas med vaccin parvo.

Parvo är en extremt smittsamt virus som sprids via avföring. Viruset kan leva i veckor eller månader i områden där avföring från smittade hundar har deponerats. Parvo är mycket motståndskraftigt mot ytan desinfektionsmedel, men många veterinären kontor och kennlar använda blekmedel som yta desinfektionsmedel eftersom det är den mest effektiva. En ovaccinerad hund är mycket mottagliga för parvovirus.

En infekterad hund visar symptom på diarré, kräkningar och slöhet. En minskad aptit är en annan betydande symptom tillsammans med feber. Komplikationer av parvo inkluderar dehydrering, chock och död. Vaccinerade hundar kan vara bärare av parvo utan att bli smittade och får inte visa några symptom på viruset alls.

På grund av parvovirus är mycket smittsam karaktär är det viktigt att vaccinera hundar mot viruset. Den parvo Vaccinet är en del av rutin veterinär vaccinationer som rekommenderas för alla valpar och hundar. Den parvo Vaccinet administreras normalt cirka sex veckor och är åter ges tre till ytterligare fyra gånger innan hunden är ett år gammal och årligen därefter. Det finns inget botemedel mot parvo, dock veterinär behandling för sjukdom, vilket inkluderar intravenös vätsketillförsel och mediciner, kan motstå en hundens kropp systemen under sjukdomsförloppet. Till skillnad från många mänskliga virus, orsakar den minskade canine parvovirus inte hundens kropp att utveckla immunitet eller motstånd och hunden kan kontraktet parvo igen.

För att förhindra parvo, veterinärer rekommenderar med varje valp ordentligt vaccinerade under de första 20 veckorna i livet och årligen varje år efter. Med rätt vaccinera din hund kommer att skyddas från viruset, men om du tror att din oskyddade hund har drabbats av virus eller vet att han har blivit utsatt, bör man konsultera en veterinär. Om du har en hund utan vaccination register eller är osäker på sin sjukdomshistoria, bör du ta dem till en veterinär för undersökning.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.