Vad är Kyanit?

Kyanit eller aluminium silikat är en blåaktig grönt till färglöst mineral som normalt finns i metamorfa bergarter. Detta mineral används kommersiellt i produktionen av vissa keramik, och det är också ibland ner för att användas som en ädelsten. Världens största leverantörer av cyanit finns i Uralbergen, Italien, Schweiz, och den amerikanska nordöstra, fläckar av mineral finns också i andra fyndigheter runt om i världen. Detta mineral klassificeras bland aluminosilicate serien, och det tenderar att dyka upp på platser som är rika på aluminium. Det anses också vara en polymorfa av andalusit och sillimanit, vilket innebär att dessa mineraler dela samma kemiska strukturer, men deras kristallint matriser är olika. Eftersom kristallbildning är påverkas av faktorer som värme och tryck, kan dessa mineraler ibland användas som indikatorer på geologiska historia när de påträffas.

Flera saker gör cyanit särskiljningsförmåga. Den första är formen på kristallerna, som tenderar att bildas i långsträckta kolumner. Det andra är det faktum att mineralen anisotropic, vilket innebär att hårdheten varierar med ledning av kristaller. Man kan testa anisotropisk egenskaper cyanit för sig själva genom att skrapa olika kristall ansikten på ett urval av detta mineral, detta test används ofta när det gäller att göra en säker identifiering av cyanit. Namnet på detta mineral kommer från grekiskans kyanos , som betyder "blå. " Vissa exemplar har en oerhört rik blå färg som gör dem till utmärkta kandidater för ÄDELSTEN kapning, men kyanit kan bli spröd, så man måste sörja för att minska mineral noggrant. Mineraloger behålla ofta prover av obearbetade cyanit runt eftersom det är ett intressant mineral, och en del samlare hålla den så bra, särskilt när de hittar rikt färgad prover.

De flesta proverna av cyanit är öppet, med en något pärlskimrande lyster. Mineral kan också strimmor med vitt eller andra färger, beroende på föroreningar i mineral, och det är ofta knuten till andra mineraler som granater, kvarts och olika glimmer. Du kan ha cyanit i hemmet eller fordonet, metallen som används inom keramik blandar används för att göra plattor, tändstift, toaletter, och många andra hushållsartiklar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.