Vad är Koi?

färgglada koi fisk, kallas nishikigoi på japanska, är ett speciellt uppfödda mängd karp. Karp finns över hela världen i kallt vatten, och bedrivs för idrotten och för mat. I den 19: e talet började japanska bönder avel dekorativa karp, välja färgglada exemplar som prydnad trädgårdar i lyxig fisk pooler. Koi kan hittas över hela världen i dekorativa trädgårdar och i en svindlande mängd olika färger, former och storlekar. Även om de liknar överdimensionerade guldfisk, ibland växer upp till tre meter (91 centimeter) i längd, är de två fiskar närstående bara avlägset. I Japan, avses med "koi" till karp. Fisken heter på engelska koi faktiskt nishikigoi , "brocaded karp", en hänvisning till deras färgglada mönster. I Japan är fisk som anses vara lycklig symboler för vänskap och kärlek. Koi infördes för världen år 1914 under en utställning, och blev snabbt populär dekorativ sällskapsdjur, särskilt när införandet av plastpåsar och snabb frakt gjort transporter av värdefull fisk livskraftiga. Vissa särskilt tydligt mönstrade koi säljer för tusentals dollar. I Japan, koi differentieras med hjälp av mönster. Den mest populära är Kohaku , en vit flådd koi med röd övre mönster. Andra sorter inkluderar tancho , en vit koi med en röd prick på huvudet, Showa , en svart koi med vita och röda fläckar, och Ogon , en solid färgad koi som kan vara platt eller metall. Många andra namngivna typer av koi finns på återförsäljare och mer hela tiden introduceras genom noggrann selektiv korsning och avel med vilda karp.

Koi är svalt vatten fisk, och föredrar djupa dammar så att de kan sjunka till botten i varmt väder. De kan lockas till ytan av en damm med mat, och kan även lära sig att känna igen folk och föda ur handen vid utfodring gånger. Människor som håller koi mata dem med speciellt balanserad koi mat som svävar, uppmuntra fisken till ytan så att de kan kontrolleras för eventuella tecken på sjukdom.

De flesta japanska prydnadsträdgårdar har en koi damm som är omgivet av lummig grönska och bänkar att sitta och begrunda. Koi pooler kan också hittas i en rad andra platser, och tålig fisk klarar sig bra i en mängd olika miljöer. Koi uppfödare rekommenderar att koi pooler bli skuggad, så att de inte blir för varm och så att de färgglada fiskar inte kan ses från overhead av rovdjur. Dessutom en koi damm som inte skyddas från rovfiskar bör byggas med överhäng för koi gömma sig under.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.