Vad är Haw?

Haw eller BLINKHINNA är en tunn, tredje ögonlock som förekommer i många djur. Den Haw rör sig över ögat horisontellt, sträcker sig från inre hörnet på utsidan av ögat och tillbaka. När den inte används, fälls den Haw i ögonvrån och är knappt synlig. Människor hade en gång en Haw, men det är nu permanent fällas ihop till rosa lampan vid inre ögonvrån. Den haw tjänar olika syften beroende på art under övervägande, men i alla fall, det skyddar ögat från skador av en eller annan form. Specialiserade användning av Haw har utvecklats över tiden som krävs av varje art. Som hajar attack på foder, ögonen rulla tillbaka in i huvudet och rör sig haw över ögat för att skydda den från stryk byte. Den Haw fungerar som en grundläggande sköld mot skador. Detta gäller även rovfåglar när mata sina ungar. Den Haw skyddar ögat från över-ivriga ungdomar picka för mat.

Dykning djur som bävrar och sjökor utnyttja haw att skydda ögonen när vattnet. Denna typ av haw är transparent och har samma syfte som inbyggd glasögon. Isbjörnen är Haw är speciellt lämpade att filtrera ultraviolett strålning för att förhindra snö blindhet. Man kan säga att isbjörnshjärna Haws är naturaliserad solglasögon.

däggdjur som lever mellan sand och hav, såsom sjölejon och sälar hamn, använd Haw att sopa bort sand och grus ur ögonen. Dessa Haws funktion som inbyggd vindrutetorkarna. Ödlor, krokodiler, kaniner, fåglar och många andra djur har också en Haw. I de flesta fall, rengör Haw ögat, håller den inte torkar ut, och skyddar mot vind och damm.

Även katter och hundar har också en Haw, om det är ständigt synlig, är det oftast ett tecken på skada eller sjukdom. En katts Haw är vit och ibland dras halvvägs över ögonen när avkopplande. Dock bör en håglös katt med en synlig haw eller en katt som inte återkalla haw tas till en veterinär utan dröjsmål. En hund haw stiger nästan snett över ögat och har en mörk färg, men det kan bli rödaktig om infekterade.

Det Haw är ett populärt inslag för utlänningar i science fiction, vilket varelser en reptils känsla. Den människoliknande Vulcans av Star Trek har också tilldelats en haw i sci-fi-kulturen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.