Vad är Hälleflundra?

Hälleflundra är kommersiellt värdefull matfisk som finns i nordliga vattnen i Atlanten och Stilla havet. De har fiskats kommersiellt sedan slutet av 1890-talet, och anses vara ett bra val av fisk för konsumenter som är oroliga för utarmning av fiskeresurserna och den marina miljön. Förutom att vara tillgänglig vildfångade, är hälleflundra också odlad. Den anmärkningsvärt fula fiskar normalt skärs i biffar och filéer innan de säljs i färsk eller fryst form. Namnet på fisken kommer från Mellanöstern engelska hali , för "helig, "eftersom fisken äts ofta på helig och snabb dagar. Butte betydde plattfisk, så hälleflundra kan betraktas som den "heliga plattfisk. " Många språk har liknande ord till hälleflundra, såsom den nederländska heilbot och den danska helleflynder .

De flesta fiskar som anses vara hälleflundra är i släktet Hippoglossus . Alla sanna hälleflundra är höger öga flundror, vilket innebär att de har platta organisationer med en distinkt "rätt" och "fel" sida. När unga, hälleflundra liknar vanlig fisk, simmar genom vattnet som lax och andra fiskarter. När de äldre, deras vänstra öga migrera till höger sida och deras rätt sidorna förvärva en grön, brun eller grå färg, beroende på vilken art av hälleflundra fisken representerar. Den vänstra sidan är krämvit.

Mest hälleflundra bo nära botten av havet, tillsammans med andra plattfiskar. De är allätare, äter huvudsakligen allt de kan fånga, och när de lämnas ensamma, kan hälleflundra nå enorma storlekar. Record inställning exemplar har konstaterats vid vikter över 600 pounds (272 kg). Den hälleflundra är den största av plattfisk, och tenderar att hamna högt upp i näringskedjan. Tråkigt nog, fisken är inte majestätisk och väldigt lockande att titta på, med konstiga gapande munnar och organ som ser ut som om de har blivit överkörd.

köttet av hälleflundra är krämig vit med en lätt söt smak. Många konsumenter föredrar hälleflundra med andra fiskar, eftersom det har låg fetthalt och hög i många värdefulla näringsämnen, inklusive omega-3-fettsyror. Tyvärr är eftersom fisken långsamt mognar, tenderar de att bioackumuleras tungmetaller som kvicksilver, vilket innebär att gravida kvinnor och barn bör äta fisk med måtta.

Ekologiskt, hälleflundra är ett utmärkt val av matfisk. Hälleflundra fisket hanteras varsamt, av oro för långsam mognad fisk. Hälleflundra är normalt fångas på betade långa linjer, som har en låg bifångst och minimal miljöpåverkan. Odlad hälleflundra är relativt lätt att ta upp i en hälsosam och ekologiskt sund miljö, och fiskarna kan framställas på många olika sätt, bland annat grillning, tjuvskytte, bakning, stekning och rostning.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.