Vad är FeLV?

FeLV är en förkortning av Feline Leukemia Virus, en obotlig sjukdom som påverkar alla medlemmar i katten familjen inklusive inhemska husdjur. Till skillnad från leukemi som drabbar människor, är FeLV ett smittsamt virus som sprids via katt till katt kontakt.

FeLV påverkar kattens immunförsvar genom att orsaka en ökning av leukocyter, en typ av cell som finns i blodet, lymfkörtlar och andra blod bildar vävnader i kroppen som är avgörande för att bekämpa infektioner. Eftersom FeLV är en sjukdom i immunsystemet, kan symtomen vara olika för varje enskild katt. De vanligaste symtomen av FeLV omfatta utvidgade nymf noder att äta och dricka mycket svårt, blodbrist, tumörer, letargi, bölder, viktminskning, hosta och nysningar. FeLV är en dödlig sjukdom och dödsorsak kan vara allt från lunginflammation till cancer till följd av kattens oförmåga att bekämpa infektion.

FeLV sprids från katt till katt genom överföring av kroppsvätskor, främst saliv eller urin och avföring som en följd av att dela skräp boxarna. Huskatter som tillåts utomhus är mer troligt att kontraktet FeLV eftersom de är mer benägna att komma i kontakt med infekterade katter. Katter som lever i områden med stora populationer av vilda eller herrelösa katter är mer benägna att bli smittade. FeLV färdas snabbt genom feral katt kolonier på grund av konkurrens och territoriell slåss om mat och parning. I vilken takt symptom på FeLV visas efter att en katt är infekterad varierar också mellan olika katter. Vissa katter kommer att bli väldigt sjuk nästan direkt efter smittas av viruset. I andra katter viruset kan lägga vilande i flera år. Ibland kan en smittad katt aldrig blir sjuk och kunna leva ett medellivslängden. Men oavsett om katten någonsin visar symptom är det fortfarande möjligt att sprida virus till andra katter. är Förekomsten av FeLV diagnostiseras genom blodprov utförs av veterinärer. Detta är för närvarande det enda sättet att diagnosticera sjukdomen och ändå inte är 100% säker. Blodprover för FeLV visar ofta falskt negativa och svaga positiva resultat. Men ett blodprov som visar en stark närvaro av FeLV är sällan fel.

För närvarande finns det ingen bot för FeLV. I tidiga skeden av sjukdomen kattens symtom kan behandlas bidra till att förlänga kattens liv. Det är möjligt att en tidig diagnos av FeLV kan låta katten att leva ett normalt liv med konsekvent behandling. Lyckligtvis FeLV kan förebyggas med vaccin. är The FeLV-vaccinet ges till kattungar så tidigt som sex veckor och vuxna vid analysen negativt för viruset. Efter den första dosen av vaccinet, booster shot ges 3 veckor senare. Efter den inledande immunisering, måste det vaccin som skall uppdateras årligen för att säkerställa effektivitet. Att din katt vaccineras är en bra idé om ditt husdjur kommer att bli tillåten utomhus. Vaccinet är extremt viktigt om du har mer än en katt och en av dem visar sig vara infekterade med FeLV.

Forskare arbetar hårt för att hitta ett botemedel som samt att utrota felint leukemi virus inte bara för inhemska kattälskare men för vilda medlemmar katt familjen också. FeLV kan överföras från inhemska vilda katter och vice versa, vilket gör det mycket farligt för hotade kattpopulationer. Som sådan även om katter kan möjligen överleva sin sjukdom, djurhärbärgen prov rutinmässigt varje katt i sin besittning och eutanasi de som är smittade. Stray Cat kolonier också provtagning och de där FeLV är endemisk fångas och förstöras för att förhindra fortsatt spridning av sjukdomen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.