Vad är FIV?

FIV är en förkortning av Feline immunodeficiency virus, en sjukdom som påverkar de inhemska katter och andra medlemmar av familjen kattdjur. FIV liknar HIV-virus som drabbar människor, drabbar dock FIV bara katter och kan inte överföras till människor. Till skillnad från felin leukemi, en annan katt immun sjukdom som alltid dödlig, en katt som har kontrakterats FIV kan leva ett långt och friskt liv med veterinärvård och en hälsosam livsstil

FIV kontrakteras genom kontakt med en katt som är redan bär på viruset. Det vanligaste sättet att det är passerade är dock saliv, särskilt under cat fights. En katt kan smittas under parning och kattungar kan kontraktet FIV från sin mor. Ibland kan FIV överföras mellan katter som delar en kattlådan och mat eller vatten rätter, men utbyte av kroppsvätskor är den största faktorn. Dessutom kan blodtransfusioner också orsaka en katt att bli smittade, men veterinärerna vanligtvis test givarens blod för FIV före användning.

FIV inte själv kan ge symptom i kattens kropp. Det äventyrar dock immunsystemet och gör det svårt för djuret att slåss av vanliga sjukdomar som en frisk katt skulle aldrig ens visar tecken på. FIV infekterade katter är benägna att lunginflammation, övre luftvägsinfektioner, FELV, cancer och en myriad av andra problem. Det finns idag inget botemedel mot FIV men det finns ett förebyggande vaccin. Du bör ha din katt vaccineras mot FIV om du planerar att låta det utomhus.

En katt som redan har drabbats av viruset kan leva ett livskvalitet med särskild omsorg. Det första bör katten inte får gå utomhus och bör hållas borta från andra katter som får gå in eller ut. Om du har andra katter i hemmet bör de vaccineras mot FIV och andra vanliga katt sjukdomar. För det andra bör katten regelbundet veterinärvård och ses vid de första tecknen på sjukdom oavsett hur obetydligt det verkar. En katt med FIV bör också få en mycket näringsrik kost för att stanna i optimal hälsa.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.