Vad är Erosion?

Erosion hänvisar till den gradvisa transport av material kring jordens yta. Eftersom erosionen reser alltid i en ned-sluttning riktning, kan det resultera i bortnött naturliga funktioner. Erosion är en av de viktigaste processerna formar jordens yta. Faktum är att om jorden var tectonically stillastående, skulle krafter erosion väl så småningom ut hela jordklotet, att skapa en global ocean.

Många människor tror på dåliga metoder för markanvändning när de visualisera erosion, eftersom en del häpnadsväckande bilder av erosion som orsakas av skogsavverkning och överbetning har väl ut. Men är erosion en naturlig process, och en viktig sådan eftersom den rör sig näringsämnen runt och former gästvänliga platserna på jorden för växter och djur lika. Processen för erosion är ihopkopplad med en beläggning på ökning av stenar och sediment i nya konstellationer.

Flera olika processer är involverade i naturlig erosion. Vittring, transport och upplösning är tre av de vanligaste, men erosion kan också orsakas genom nötning och korrosion. Vind, vatten, allvar och is flytta fasta på jordens yta runt i ständigt skiftande mönster. Några av de mest dramatiska erosion har orsakats av is, eftersom det rör sig ungefär som en vätska men också förpackningar stor destruktiv kraft som det expanderar och kontrakt. Den massiva fjordarna, till exempel, utgör en form av glacial erosion.

Många har märkt att vatten är också en stark erosiv kraft, särskilt under perioder av kraftiga regn när floder kan bli brun med silts och sediment. Erosion i floder har kraftigt påskyndat av mänsklig verksamhet, som lossar matjord runt floderna, vilket gör den sårbar för avrinning. Den näringsrika matjorden hamnar utförs till sjöss, där den slutligen lägger sig över kontinentalsockeln och kontinental upphov till foder olika havsdjur.

Vind och allvar kan också väldig, särskilt i kombination med vatten . Som noterades under Dust Bowl av 1930-talet, är vinden perfekt kan transportera stora mängder material, och många av världens sanddynerna var skapade genom vind transport. Gravity är också ständigt på jobbet, dra fast nedåtgående linje och långsamt flytta om miljön. Rock och jordskred är utmärkta exempel på erosion som orsakas av gravitation.

När marken är eroderad i en långsam och naturlig takt, kan det vara en bra sak. Fördrivna fasta reformer inom nya områden som landskapet gradvis förändring, och färska habitat framträder för ny flora och fauna. När erosion är extrem, dock kan det vara destruktiv. Människor är ofta ansvariga för extrem erosion, som kan bära bort de flesta av matjord, lämnar ett skikt av oanvändbart smuts och sten bakom. Mänskligt orsakade erosion kan också leda till stora klippor och raviner som stör landskapet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.