Vad är Doga?

Doga är en form av yoga praxis som har specialanpassats för hundar, en utövare av doga kallas Dogi. I en doga session, hundar och deras ägare arbete genom en rad yogaställningarna tillsammans, sessionen kan också inbegripa saker som meditation och ögon-blicken för att stärka banden mellan människa och hund. Klasser finns i många delar av Nordamerika och Europa, som varar allt från 20 minuter till tre timmar, och utformade för alla, från nybörjare dogis erfarna yogis.

Konceptet för doga har utvecklats av Suzi Teitelman, amerikansk yogini, och hennes hund Coali. Teitelman märkt att hennes hund var mycket intresserad av hennes sessioner hem yoga, så hon började arbeta på yogaställningarna med Coali, konstaterade att hunden kraftigt njöt av upplevelsen. Teitelman antog att andra hundar och deras vårdnadshavare skulle kunna dra nytta doga, så hon började ledande doga klasser, och trenden spred sig snabbt, särskilt bland pampered pets.

Även om begreppet doga kan tyckas lite fånigt, om du interagera med djur på en regelbunden basis, ni antagligen redan är medvetna om att de utövar någon form av yoga. Många djur, till exempel, gå igenom en serie sträcker sig när de går upp på morgonen, eller visar fantastiska bedrifter flexibilitet under hela dagen. Ungefär som människor, djur hålla smidig med sträckor, och upplevelsen av stretching är antagligen avkopplande också.

Fans av doga hävdar att erfarenheten gör sina hundar lugnare och mer fokuserad, och att det ökar sambandet mellan människa och hund. Som människa och hund samarbetar, börjar de andas i samma rytmer och ofta lära sig mer om varandra. För äldre hundar kan mjuka delarna av doga bidra till att lindra ledvärk, medan yngre hundar kan växa mer avspänt och lättare att umgås med. Länge utövare av doga hävdar att deras hundar kan sträcka sig djupare på grund av sin praxis, och att deras hund kamrater har mognat på grund av sin exponering för yoga. "Ruff Yoga", som det är ibland kallas, är vanligtvis hålls i små klasser. Hundägare förväntas leda till rimligt väluppfostrade hundar till klass, och koppel och yoga mattor vanligtvis krävs. Instruktören leder klassen genom ett långsamt serie poser som omfattar sträcker, balanserar och avkoppling innebär för båda arterna. Yoga med din hund kan också innefatta limning och förtroendeskapande övningar för att fördjupa hund-människa-anslutning. Många doga klasser även massage, ofta i slutet av sessionen.

Om du är intresserad av att ta ett doga klass med en hund vän, kan du söka efter klasser i ditt område med en sökmotor. Du kan också kontakta yoga studios direkt och vissa gym erbjuder doga såväl som en del av sin lineup av klasser.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.