Vad är Catnip?

Catnip, även kallad KATTMYNTA, är en ört som är, som namnet antyder, mycket attraktivt för katter. Det är en medlem av mynta familjen. Kattmynta blad och stjälkar är fuzzy, liksom salvia.

Lätt att odla, kommer kattmynta sprids snabbt, precis som alla mynta. Om bladen är krossade eller blåmärken, en aromatisk flyktig olja kommer att släppas, och den kommer snabbt locka någon katt i närheten, som kommer att äta blåmärken anläggningen. Om växande kattmynta i din trädgård, kan du behöva för att skydda den med metallnät.

Catnip har länge varit ett specifikt botemedel mot förkylning, bronkit och sömnlöshet. Bered en infusion av kattmynta genom stöpning örten i vatten som har kokats. De aktiva ingredienserna i kattmynta snabbt skingras, så gör det inte koka vattnet med kattmynta, och täcker potten för att behålla ångan. Kattmynta har en kramplösande effekt, och är därför bra mot diarré, kramper och kolik. Det är lätt nog att ge till barn. kan Catnip läggas till sallader som kyndel grönt. Om växande kattmynta torka för hemmabruk, samla toppen av plantan när den är i full blomning och torka den hängande i klasar, utom räckhåll för varje hushåll katter. Vissa egenskaper i kattmynta har visat sig vara effektiva vid avvärja insekter, en annan anledning till varför du kanske vill ha något som växer i din trädgård. Det finns även senare forskning som visar att virke som behandlats med kattmynta eterisk olja kommer inte bli störd av termiter, men effekterna är hittills kortlivad, på grund av det instabila egenskaperna hos oljan.

Vid köp torkad kattmynta för eget bruk, ska du förvara den i kylskåp eller i frysen om du har katter. Katter kan lukta kattmynta genom hårdaste av plast, och har varit kända för att klättra upp på hyllor, öppna skåp och även öppna lådor komma dit. Låt dem få lite av det genom att lägga ett par teskedar i slutet av en gammal strumpa och knyta den stängd. De kommer att ha strumpan i trasor på nolltid, och det kan vara ganska rolig att titta på.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.