Vad är Blubber?

Blubber är ett tjockt lager av fettvävnad som ligger mellan musklerna och huden av marina däggdjur. Den fungerar som en energikälla för dessa djur under magra perioder, och dessutom skyddar djuren från extrem kyla. Arktiska djur i synnerhet tenderar att ha tät fyndigheter av späck, eftersom de lever i en extremt kall miljö. Människor har också hittat ett sortiment av användningsområden för späck, alltifrån en viktig del av Arktis kost som en form av bränsle.

valar, sälar och isbjörnar, bland många andra, alla har späck. Materialet täcker torson, som inte sträcker sig till bihang som simfötter. Den förekommer i olika djup i kroppen, beroende på vilken typ av djur och de förhållanden under vilka den är levande, och ibland kan omfatta upp till 50% av kroppsvikten av ett djur. När marina däggdjur har svårt att hitta föda, men de använder sitt späck inlåning för energi, bygga dem när maten blir rikligare.

struktur späck är något annorlunda än för andra typer av fettvävnad. Späck är starkt vascularized fett, vilket innebär att den är fylld med ett sortiment av blodkärl. Tjocklek späck gör att den kan fungera som en termisk isolator för djur och samtidigt hålla sitt blod djuret varm. Till skillnad från päls, inte späck inte komprimeras under tryck, så det kommer att hålla värmen bättre än en tjock päls.

Liksom andra fettvävnad gör späck djur mer flytande, ett bra drag för marina däggdjur. Eftersom dessa djur tillbringar en stor del av sitt liv i vattnet, är späck mycket viktigt för deras allmänna hälsa. Om späck lager av ett djur är kraftigt decimerat, kommer djuret inte att kunna överleva, eftersom den saknar energi, värmeisolering, och naturlig flytförmåga. Detta är ett stort problem för djur såsom isbjörnar, som tvingar allvarliga livsmiljön utarmning som minskar tillgänglig föda källor, tvinga djuren att metabolisera deras späck.

Historiskt har Arctic människor har också hänvisat till späck. Det har fungerat som en källa till föda för många människor i norra regioner i världen, och det har också bränts som bränsle till värme och ljus bostäder. Späck bort från marina däggdjur i långa remsor som slits bort med späck knivar, och sedan det har blivit i stora krukor. Det gör processen är ganska smutsig och illaluktande, leder till att många människor att vara tacksamma för att späck inte längre är en viktig källa för livsmedel och bränsle.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.