Vad är Bladlöss?

Bladlöss är små växtätande insekter i superfamilj Aphidoidea, i ordningen Hemiptera, som även omfattar cikadorna, knott och många andra "skinnbaggar. " Det finns tio familjer av bladlöss och ca 4. 000 arter. Bladlössen lever runt om i världen, men är vanligast i tempererade områden. Cirka 250 av de arter som anses skadedjur i skogar och trädgårdar.

Även bladlöss är ensam om att tio millimeter långa, kan de utgör ett stort problem på växtligheten. Insekterna foder på sav från växter av håltagningen i phloem, de fartyg genom vilken sav flöden, med en lång snabel. När de foder kan bladlöss introducera virus på växter, ibland förödande sådana. Även om de inte inför sjukdom, kan bladlöss förstöra utseendet på växterna enbart genom deras utfodring och avel aktivitet. Några bladlöss foder bara på en enda växtart, medan andra typer av foder på hundratals olika arter.

Vissa typer av bladlöss har symbiotiska relationer med andra arter. Vissa är "odlad" av myror, som skyddar bladlöss och foder på kolhydratrika honungsdagg de utsöndrar. Andra bladlöss värd Buchnera bakterier, som lever i specialiserade celler inuti insekter och syntetisera aminosyror som inte finns i bladlöss "diet.

Många bladlöss har mycket ovanlig reproduktiva metoder. Vanligtvis lägger insekter mate under hösten, och det befruktade honan ägg. Äggen kläcks på våren, men bara producerar honor, som alla kan vara bevingad eller Wingless. är det kvinnor födda på våren producera parthenogenically, utan befruktade. Döttrarna är därför genetiskt identiska med sina mammor, och flera generationer kan existera inom en individ. Födda på denna punkt kan leva, eller bladlöss kan lägga ägg. Hösten, några bladlöss utvecklas till män och cykeln börjar igen.

Genom partenogenes, bladlöss kan föröka sig mycket snabbt och i stora mängder. De som bor inne i växthus eller i områden med milda vintrar kan fortsätta att föröka sig asexuellt i år. Det är lätt att se hur bladlöss kan bli ett hot mot deras värdväxter.

Bladlöss ofta hålls under kontroll genom de naturliga predatorer, som kan föras in i en trädgård för detta ändamål. Bladlöss rovdjur inkluderar nyckelpigor, lacewings, Blomflugor larver, parasitära getingar och några parasitiska svampar. Bladlöss kan också styras genom att spraya växterna ner med vanligt eller tvålvatten, beskärning drabbade områden, och med marktäckning aluminiumfolie. Bekämpningsmedel är också ett alternativ, men minst rekommenderas.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.