Vad är Alyssum?

Alyssum är en tålig blommande årlig växt som ofta används i landskapsarkitektur, särskilt i Medelhavsområdet. Vissa sorter av Alyssum släktet har särskiljningsförmåga dofter som trädgårdsmästare finner ganska tilltalande, och den snabbt växande blommorna är ofta planterade i stora block för att ge doft och färg. Alyssum trivs i USDA Zones tre till nio, och i varmare regioner, kan den odlas som en ständigt blommande perenn, så länge växterna är väl underhållna. Anläggningen har en vidsträckt växtsätt som låg på marken, vilket gör den idealisk för kantning blomsterrabatter.

Med undantag för en anläggning, alla blommor kallas Alyssum är i släktet Alyssum . Undantaget från regeln är söt Alyssum, som ibland stämplas som Alyssum maritima , men oftare delas ut som Lobularia maritima . Sweet Alyssum är en distinkt ljuvt doftande Alyssum med vita eller lila blommor, och är en av de odlade vanligaste varianterna. Andra sorter av Alyssum har blommor varierar i färg från vitt till gult till Deep Purple, även om alla arter har karakteristiska tätt kluster av blommor, och en krypande vana som gör det möjligt för anläggningen att snabbt ta över ett område i trädgården om de lämnas därhän.

Tillsammans med andra anläggningar i senap familjen, är Alyssum rådjur och motståndskraftig mot torka, och kommer att växa i nästan alla miljöer, även om den lider av frost. Om de döda blommorna regelbundet klippta tillbaka, kommer anläggningen att hålla blommande under många månader, shedding stora mängder frön också. Dessa frön kan skördas och användas för att starta plantor för att ersätta Alyssum efter det dör tillbaka helt i områden med kalla vintrar. I varmare regioner, kommer vaksam beskärning möjligt Alyssum att blomstra året runt.

Full sol till partiell skugga är det bästa uppväxtmiljö för Alyssum, som växer i alla typer av jord. Eftersom det fungerar som en marktäckare, kan Alyssum användas för att hindra ogräset från att ta över rabatterna, och kommer också att hjälpa till att hålla friska matjord i en trädgård. Det kan också odlas i hängande blomlådor, och kommer att utveckla långa hängande rankor med blommor som kan vara estetiskt tilltalande.

De flesta sorter av Alyssum användning "Alyssum" i deras namn, med en kvalmatch såsom Creeping Basket of Gold, Rosie O'Day, eller Hoary lagt till skilja arten från andra alyssums. Ett annat vanligt namn för Alyssum är madwort, för på medeltiden, anläggningen var förknippad med botemedel mot rabies och galenskap. I vissa delar av världen, är Alyssum fortfarande kallas madwort, medan det i andra, uttrycket "madwort" avser Asperugo procumbens , en oberoende ört i gurkört familjen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.