Vad var Pangea?

Cirka 345 miljoner år sedan (Mya) under devon och karbon ålder den paleozoiska eran, före dinosaurierna strövade, innan fåglarna och innan däggdjur, var geologiska drivkrafter Gondwana (Gondwanaland), Euramerica och Sibirien-jordens tre stora landområden tillsammans-för att bilda den enda superkontinent kallas Pangea . Ett grekiskt ord som betyder "alla länder," det var en C-formad kontinentala pussel som sträckte sig från Nordpolen till Sydpolen. Den Panthalassa Ocean omgiven det medan C-form vaggas av Tethys havet. Pangea skapelse drivit upp stora Appalacherna, Afrikanska Atlasbergen och de ryska Uralbergen. Det också inneburit i två av de värsta händelserna i historien: det vittnade om den största massutdöende för livet på jorden, och övervakade födelse och regera med dinosaurierna.

Insekter och reptiler fortfarande var ny i världen vid den tiden Pangea bildades. Lands täcktes med stora primitiva träd och ormbunkar och barrträd eller nål-lövträden såg sitt första ljus. Så småningom gick 280 mya nära slutet av perm perioden, däggdjur, reptiler som de primitiva länder. Men i det blinkar en geologisk öga jorden skulle nästan förlorat sitt liv.

Många teorier försöker förklara vad som hände i slutet av Perm och början av triasperioden 252 mya när 95% av alla marina och landlevande arter gick utdöd. Känd som den store Dying, eller mer tidigare, Perm-trias-utdöendet , har detta globala fenomen förbryllad och fascinerad forskare. Förklaringarna till det varierar från supernovor till vulkaniska skapandet av den sibiriska Trapps.

Tjugofem miljoner år senare skede fastställdes till kanske det mest fantastiska fas historien har någonsin kända: mesozoiska era. Från 248 till 65 mya det innefattade tre perioder: trias, jura och krita. Även om den dynamik som förde Pangea tillsammans redan tvingar isär den skulle kontinenten uthärda tillräckligt länge för att bevittna ännu en viktig händelse: ålder Reptiler .

Pangea's triasperioden inte bara såg den första sköldpaddor och däggdjur, men det gav upphov till varelser som skulle komma att härska över världen under de kommande 150 miljoner år: dinosaurier. De tidigaste dinosaurierna var hardy, smådjur, men i Jurassic period som följde på den första fåglarna tog till luft, diversifierade dinosaurier och utvecklats till den stora djur, som fortfarande inger fruktan och förundran. Som superkontinent började sakta öppna i slutet av trias och början av jura 200 mya, vattenvägar och låg kontinental hav skild Gondwana och Laurasien som jättelika öar, sedan dela upp landar upp ytterligare. I den sista perioden av mesozoiska era-krita-den första blommande växterna öppnat sina kronblad som första primaterna öppnade sina ögon. Vid utgången av denna period 65 mya var kontinenterna krypande mot sina nuvarande lägen och härska i mäktiga dinosaurier fick ett plötsligt slut med krita-tertiär-utdöendet.

Även Pangea var inte den första superkontinent det var definitivt den mest intressanta i form av evolutionära liv. En modern tolkning av plattektonik och andra geofysiska data har gjort det möjligt för forskare att rekonstruera (och namn) tidigare supercontinents. Rondinia bildades ungefär 1 miljarder år sedan tros ha brutit upp omkring 750 mya. Columbia är ännu äldre på 1,5-1. 8 miljarder år. Kanske mer intressant är projektionen av Pangea Ultima av DrChristopher Scotese-Om prognoserna slår in är det bara 250 miljoner år i vår framtida .

Oavsett vad framtiden kommer dock Pangea stå ensam i ett land som såg den värsta massutdöende i den kända historien, födelsen av moderna livsformer och regeringstid dinosaurierna. Och det är en tuff handling att följa.

tyska meteorologen Alfred Wegener, genom sin föreslagna teorin om kontinentaldrift, introducerades Pangea 1912. Hans teori förkastades saknar en livskraftig förklaring till hur landområden kunde röra sig, men den aspekten av en enda kontinent passade vetenskapliga data. Först efter Wegeners död 1930 tog nya rön framkommer som ledde till en förståelse av plattektonik och acceptans för sin teori.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.