Vad philoxera?

Vinlusen, Daktulosphaira vitifoiae , är en typ av insekt samband med bladlöss. Insekten är mycket fruktad av vinodlarna, som pest kan förtära rötter och blad av vinrankor. I den 19: e århundradet var det uråldriga franska vinindustrin nästan förstördes av insekter, i en händelse som kallas den stora franska Wine Blight.

Phylloxera är en liten varelse med en grönaktig färg. Intressant är några generationer av insekten född med vingar, medan andra inte. Wingless generationer tros foder på rötterna av vinrankor och orsaka irreparabla skador och så småningom dödar vinstockar. Insekterna är notoriskt skuggiga, som vid tidpunkten roten skadan upptäcks kolonierna av varelser har gått vidare till en helt annan plats. Detta innebar tyvärr att orsaken till den stora franska Wine Blight var försvunnen i flera år, eftersom insekter inte kunde kopplas till den döende vinstockar. Den Vinlusen tros vara nordamerikanska ursprung och vanligtvis inte dödlig i Nordamerika druvsorter. De första tecknen på den destruktiva potential varelser kom i den 16: e århundradet, när franska nybyggare i Florida regionen Nordamerika försökte plantera europeiska vinrankor för odling. År efter år, dog vinstockarna mystiskt ut. Ursprungligen var begränsade insekterna till östra och södra regionerna i Amerika, men de långsamt spridits västerut. Fram till 1870-talet växte europeiska vinstockar väl i Kalifornien, men under detta årtionde vinlusen nådde området och orsakade nästan totala förstörelsen av grödan. Någon gång under 19th century, transporterades insekterna till Europa genom fartygets resor. De flesta experter anser att det först kom i mitten av 1860-talet, då nya Ångfartyget tekniken får en flygning över Atlanten, tillräckligt snabbt för insekterna att överleva. Nästan omedelbart började vinlusen sitt pris på franska viner. Vines skulle plötsligt bli gula, sedan rodna och dö. Inte förrän 1868, då pesten var redan på god väg, var vinlusen identifierats som orsak. I början av 1870-talet, var en naiv lösning krystat av flera oberoende viticulturalists. Genom ympning den europeiska vinstockarna på resistenta nordamerikanska grundstammar, kunde det resulterande hybrider överleva framgångsrikt attackerna. När de ympning processer var fullständiga, hade Frankrike förlorat nästan två tredjedelar av sina vinstockar till insekter.

Under 1970 och 1980, var amerikansk, Sydamerika och några nya zeeland vinodlingar ofta planterade med en grundstam som kallas AXR1. Även denna hybrid var tänkt att bekämpa grov svamp frågor som är gemensamma i vissa druvor, var det tyvärr inte resistent mot insektsangrepp. Miljoner och eventuella miljarder dollar tros ha gått förlorade i det resulterande förstörelsen av vinlusen. Med 2008, återplantering ansträngningar att ersätta AXR1 vinodlingar är fortfarande inte klart.

p

Idag är de flesta vinrankor görs av virussjukdom resistenta rötter. Insekten själv är ett farligt hot mot någon sticklingar eller oskyddad vinstockar. Eftersom det har spridit sig under större delen av vinodlingskapaciteten kontinenter, är den fortfarande kan och redo att slå någon utsatta vingårdar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.