Vad är råmjölk?

Råmjölk är ett speciellt ämne som utsöndras av alla kvinnliga däggdjur under de sista dagarna av graviditeten och under de första dagarna av en babys liv. Råmjölk är en oerhört viktig del av tidig näring för unga djur, och djur som inte får råmjölk under sina första dagar i livet kan uppleva hälsoproblem. Förutom att vara en viktig del av kosten för ett ungt djur är detta material som också används för medicinsk forskning och i traditionell medicinsk behandling i vissa delar av världen.

Vid första anblicken ser råmjölk ungefär som mjölk, men det är mycket tjockare, och har en gulaktig till orange nyans. Det är mycket rikt på protein, mineraler och antikroppar, alla ämnen som är viktiga för utvecklingen av unga djur. Råmjölk är också låg fetthalt, eftersom matsmältningssystemet av nyfödda djur inte kan hantera stora mängder fett. Eftersom nyfödda har en mycket liten mage kapacitet, är råmjölk viktigt, eftersom det är mycket mer rik än mjölk, att få samma näring från vanlig mjölk, skulle ett spädbarn måste dricka mycket mer och kan potentiellt skada magen.

Denna rika ämne levererar koncentrerade näringsämnen till en snabbt växande ung kropp, om djuret upp för en hälsosam start i livet. Den har också en milt laxerande effekt, uppmuntra djur passera pall som hjälper dig att säga de ämnen som har byggts upp i kroppen under dräktigheten. Efter några dagars regelbunden omvårdnad, brösten börjar producera vanlig mjölk, i stället för råmjölk. Detta ämne är också kallad foremilk, första mjölk, immuna mjölk eller råmjölk. I de fall där ett djur inte kan producera råmjölk, de mänskliga vaktmästare använda råmjölk från ett annat djur, eller en syntetisk version som är nära utformad för att efterlikna verkliga råmjölk. Utan råmjölk skulle ett djur kan vara utsatta för smitta, eftersom det saknar antikroppar, och det kan uppleva störd tillväxt som en följd av otillräcklig näring.

Baby djur ofta sjuksköterska inom några minuter att födas, som alla som har varit närvarande vid födseln av unga djur vet. I fall där ett djur är för svag för att sjuksköterska, får vaktmästare bottlefeed den tills den växer sig stark nog att sköterskan på egen hand, se till att det blir den nödvändiga dosen av råmjölk.

medicinsk behandling, har vissa kulturer använt råmjölk för att behandla de sjuka, teoretiserar att det höga näringsvärde och användbara antikroppar kan vara till nytta. Råmjölk har även använts i biomedicinsk forskning för att undersöka bildandet av antikroppar och att tänka på eventuella nya tekniker för immunisering som skulle kunna använda doser av råmjölk, snarare än vacciner.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.