Vad är fång?

fång är ett mycket smärtsamt tillstånd som drabbar hästar och andra hovdjur. Det är orsaken till att lamellkroppar vävnaden i hoven att sakta dö och falla sönder, vilket gör att benen i benet att rotera eller sjunka genom hoven. Villkoret kan vara så smärtsam att den kräver euthanization, eftersom det kan vara mycket svår att behandla. Veterinärer uppskattar att fång kan vara bland de vanligaste dödsorsakerna för hästar, trots försök att förstå och bekämpa skick. Innan djupdykning i detaljer om tillstånd, kan det hjälpa att tänka på hoven anatomi. Hov av ett djur är fäst vid kroppen genom att hovbenet, som haft kontakt med hoven genom en serie av små strukturer som kallas bladskivan. I ett friskt djur, är hovbenet fullständigt täckt i hoven, med vikten på den djuret fördelas jämnt över bladskivan och större struktur hoven. I ett fall av fång, till dessa bladskivan börja upplösas, vilket innebär att vikten av att djuret inte tillräckligt stöd.

Tillståndet kännetecknas av darrningar, oro, svettningar och ökad puls längs den drabbade extremiteten . Fång tenderar att hitta den främre hovarna oftare, eftersom de bär en större andel av djurets vikt. Djuret kommer också att anta en märklig hållning i ett försök att minska smärtan av fång, och det kan utveckla en malningen, hobbling promenad. Om tillståndet fortskrider kan de ben i vristen och hoven sjunka genom hoven till marken, i ett tillstånd som kallas grundare. De kan också vrida eller snedvrida orsakar extrem smärta.

Villkoret förefaller ha orsakats genom blod överbelastning och en ackumulering av toxiner i hoven, och det är ofta förknippade med inflammation. Orsakerna varierar, hög matning av spannmål, systemisk infektion, överdrivet drickande i kallt vatten, och motion på hårda ytor tycks ha samband med fång. Villkoret har också konstaterats hos hästar som införs ett frodigt bete alltför snabbt och till hästar med känslighet för socker.

Minska smärtan av fång är en av de främst tänker på i behandling. Anti-inflammatoriska läkemedel ordineras ofta, och djuret uppställas på mjuka material. Korrigerande skoning kan också användas för att fördela vikten jämnare och göra djurets liv mer bekvämt. Villkoret är inte helt botas, men det kan hanteras och många hästar lever med fång i år. Det finns dock en risk för flareup, och vissa fall helt enkelt inte kan behandlas, euthanization är det mest humana humana alternativet i dessa fall.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.