Vad är ett träsk?

Ett träsk är en typ av våtmark som kännetecknas av relativt djupa och omfattande områden av vatten jämfört med andra våtmarker sorter, till exempel ett kärr. En våtmark är ett ekosystem som är ett mellanting mellan land (land) och vatten (vatten) miljöer, med drag av båda typerna. I USA är vedartade vegetation vara kännetecknande för ett träsk, men denna funktion är inte nödvändigtvis i träskmarker runt om i världen. Förutom USA finns myrar i Brasilien, Barbados, Indonesien, Ryssland och flera afrikanska länder. Kärr kan delas in i två huvudkategorier: skogklädda kärr och myrar buske.

Swamps normalt har mycket låg höjd och är ofta förknippade med en viss vattenförekomst, till exempel en sjö eller flod. Vattnet i ett träsk är oftast långsamma och garvsyra på grund av närvaron av ruttnande växtmaterial. Ett träsk kan kännetecknas av flera förhöjda områden av torra land kallas tuvor . Vissa myrar är torra under delar av året, och marken kvalitet kärr varierar kraftigt. är Swamps ibland präglas beroende på vilken typ av träd som de funktionen. I USA finns barrträd myrar, kärr lövträd, kärr cypress och mangroveträsk. En av de största och mest välkända myrar i landet, är Okefenokee i Georgien och nordöstra Florida, en cypress träsk, medan mangroveträsk är karakteristiska för Florida.

Eftersom träsk är en specialiserad och relativt sällsynt ekosystem världen över, är det hem till många intressanta och ovanliga sorter av växt-och djurliv, av vilka många har anpassat sig till kärret miljön. Träd och växter karaktäristiska av träsket miljön kan frodas i stillastående vatten, och typiska djurliv i träsket inkluderar Amerikansk alligator och Afrikanska Lechwe, en typ av antilop. Många träsk miljöer är föremål för bevarande kampanjer. Tråkigt nog har många kärr redan förstörts, varav 70% av dem som en gång blomstrade i USA. Både Okefenokee och Stora Dismal Swamp of Virginia och North Carolina är National Wildlife räddningsutrymmen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.