Vad är en tsunami?

Tsunami (uttalas soo-nahm'-EE) är japanska för "Harbor wave" men är egentligen en serie av vågor vanligtvis genereras i det djupa havet, orsakar enorma mängder skada vid kusten.

vanligaste orsaken till tsunami är en 7,5 + magnitud jordbävning under havsbotten golvet. Ofta dessa skalv inträffar vid gränsen linjer där tektoniska eller kontinentalplattorna möts. När plattorna trycka mot varandra, bygger tryck över tiden tills en kritisk punkt nås. Plattorna slip och stack förbi varandra lyfta eller skippa havsbottnen golvet. Gravitationskraften gör att vattnet ovan för att återfå sin balans. I processen de fördrivna vattnet rusar utåt i en 360-graders cirkulärt mönster bildar en rad strålande vågor som väldiga "ringar. "

Även om en tsunami på öppet hav sällan når högre än några meter (1 + meter) är det en mycket djup våg packning massor av makt, vilket gör det avsevärt skiljer sig från yttre störningar, som riktiga ringar eller vindkraft vågor. Den skiljer sig också i längd från vanliga yta vågor. En tsunami krön kan 620 miles lång (1000 kilometer), men eftersom amplituden eller höjd är minimal att det vanligtvis inte kan upptäckas i öppet hav, även om det passerar under din båt! Eftersom det propagerar utåt kan färdas lika snabbt som ett passagerarflygplan på 450 till 600 mph (724 till 965 km /h) Racing mot stränder hundratals eller tusentals miles away. när den närmar stranden och djup minskar tsunamin kommer sakta men makten den innehåller fortsätter att rulla framåt ökande amplitud eller höjd. Vågor kan stiga 100 fot (30 meter) men oftare sin ankomst är mycket mer subtilt. Havet kan dra sig tillbaka från stranden så långt att den försvinner ur sikte innan det börjar rinna tillbaka, inte som en våg först, men mer som ett badkar snabbt stigande. Inom några sekunder vattennivån kan stiga 30, 60, även 100 meter (upp till 30 meter) över havet, blir en forsande vägg av vatten som flyttar upp till 40 mph (64 km /h) omkörning och lyfta allt i sin väg. Kraften kan enkelt krossa bostäder eller andra anläggningar, avleda fordon, utrota träd och översvämningar lågt om kustområden upp till 1 mile (1. 6 kilometer) inlandet. Den "ringar" som rinner ut från epicentrum störning drabbade stranden en efter en med någonstans från 5 till 90 minuter mellan kammar. Människor ofta antar då vattnet från den första vågen drar faran har gått och de kommer att återinträda i riskzonen, för att bara ha en annan våg hit. Tyvärr är den första kammen att stranden är oftast inte den mest destruktiva.

Jordbävningar är den vanligaste orsaken till tsunamis, men vattnet vulkanutbrott, jordskred eller en asteroid slår ett vattenområde kan orsaka en tsunami genom att tränga undan en stor mängd vatten. En koalition av mer än två dussin länder hör till den internationella samordningsgruppen för Tsunami Warning System (TWS). Gruppen förutspår där flodvågen kommer slå baserad på information insamlad från tidvatten diagram, seismiska sensorer, historiska data, och oceaniska bojar förankrat instrument i tryck mätningar på havsbotten. Om TWS data indikerar en tsunami kan ha skapats, potentiellt förorenade områdena omedelbart underrättas. Lokala myndigheter sedan evakueringar ordning eller andra nödvändiga åtgärder. En av de dödligaste flodvågen i vår historia inträffade den 26 december, 2004 i ett område som skyddas av TWS. Omgivande länder inte var medlemmar i TWS och så inga bojar var förankrade i Indiska oceanen när en magnitud 9,0 jordbävning drabbade. Den earthquate var centrerad 100 miles (161 km) utanför Sumatras kust, lekande en serie av vågor som ödelade Sydostasien och dödade många fler än två hundra tusen människor. Tragedin ledde Indien att förbinda sig att installera ett varningssystem. är Tsunamis ofta kallas "tidvatten" eller "seismiska vågor", men dessa termer misnomers. Andra processer form flodvågor och inte alla tsunamier initieras av seismisk aktivitet, som i fallet med vulkanutbrott eller jordskred. En "Rogue Wave" är också ett annat fenomen, föga förstådd. Detta är en enorm våg som bildar ute på havet, ibland i lugna vatten. En Rogue Wave kan nå 50 till 100 meter (från 15 till 30 meter) och sänka ett stort fartyg i sekunder, men dessa vågor inte når stranden.

Tsunamis de kan inträffa när som helst på dygnet, under alla årstider och i alla väder. Om en jordbävning just offshore det kanske inte finns tid för TWS att varna lokalbefolkningen. Så om du bor inom 1 mile (1,6 km) i ett kustområde som är mindre än 25 fot (7,6 m) över havet, är det rekommenderat att när du känner en stor jordbävning, när den har gått, ska du flytta genast inre fram till platsen för epicentrum är känd.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.