Vad är en piraya?

en piraya, eller Pira? en, är en sötvattensfisk som lever främst i varma floder i Sydamerika, särskilt i Amazonas vatten. Ordet Piranha kommer från en inhemsk sydamerikanska språket, Tapi-Guarani. Ordet Piranha verkar vara sammansatt av två ord: pira mening fisk och SANHA , som betyder tand. Deras skräckinjagande rykte är välförtjänt: en piraya tänder är så vassa att de lätt kan bryta ett mänskligt finger med bara en tugga. Faktum lokala inhemska stammar använder piraya tänder i provisoriska vapen och verktyg.

en piraya är en ganska liten fisk, i genomsnitt åtta inches (17cm) lång, men större exemplar har hittats. Den största arterna, fem kgm piraya som bor i Surinam /Franska Guyana, är faktiskt växtätare. Eftersom det är välkänt av de flesta, pirayor är köttätande, utfodring främst på små fisk, kräftdjur, och kadaver. Angrepp på människor är ovanliga, men de sker ibland, speciellt om något som blod lockar dem först. Detta gäller särskilt under den torra årstiden, då mat blir en bristvara och pirayor har varit kända för att anfalla allt som går i vattnet.

Piranha fisk kan göra bra akvarium husdjur om du är villig att lägga tid och möda på att återskapa en god miljö. De kräver också en stor tank (minst 50 liter) till frodas, så du bör också överväga ökade kostnader. Piranha fisken är mycket territoriell, och de kan vända kannibal om den förvaras i ett litet utrymme. De är också blyg, så de behöver få gott om gömma utrymmen. Överbeläggning i allmänhet leder till att slåss, och piranha fisk har varit kända för band i grupp, och därför är en god idé att hålla ett jämnt antal av dem i tanken.

när den förvaras i ett akvarium, kan en piraya matas räkor, bitar fisk, eller i stort sett all fisk mat finns i djuraffärer. Det finns många typer av pirayor, den mest populära sällskapsdjur piraya är den röd-bellied Piranha eller Pygocentrus nattereri. Trots sitt namn, kan Röda bellied Piranha vara en mängd olika färger, från gult till silver till svart. Pirayor är olagligt i många stater, så att du kontrollerar vilka lokala föreskrifter innan du fattar ett slutligt beslut.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.