Vad är en parasit?

En parasit är en organism som är verksam i en annan organism för att överleva. Vissa parasitära relationer är ofarliga, medan i andra fall en parasit som kan skada eller till och med döda sin värd. Studiet av parasiter är ett omfattande område, eftersom parasiter kan hittas över biologiska rikena, och många djur finns en eller flera parasiter under sitt liv. Ett antal organismer går också igenom en parasiterande skede någon gång under sitt liv.

Ordet är lånat från den grekiska parasitos , som betyder "en som äter vid bordet i någon annan. "I både Grekland och Rom, gjorde några personer att äta hemma hos andra en heltid yrke, ibland kallad" professionell middagsgäster. "Like biologiska parasiter, dessa individer utnyttjade sina värdar för livsmedel, och de förde ingenting till bordet själva, andra än middag konversation. Förekomsten av parasiter har länge varit känd i biologi, även om utvecklingen av högkvalitativa mikroskop kraftigt utökad mänskliga kunskapen om parasiter.

För att betraktas som en parasit, en organism måste bero på en annan för mat, energi , eller någon annan tjänst, t. ex. ruvning och öka unga. Dessutom måste den parasit som inte tillför något till förhållandet, skapa ett arrangemang som kan vara neutralt eller skadligt, men aldrig positivt. Många organismer ihop tillsammans för att utnyttja deras inbördes styrka i en biologisk process som kallas symbios i det här fallet, är arrangemanget till ömsesidig nytta för både djur och det inte bedöms parasitism.

Några välkända exempel på parasiter inkludera kvalster, bandmask, mistel och loppor. Parasiter lever i ett antal olika sätt, vissa, till exempel inte kan leva efter sin värd dör, medan andra kan växla värdar eller fortsätta att tycka om döda värdar tills de näringsämnen konsumeras. Det råder viss oenighet om bakterier och virus bör övervägas parasiter, i medicinska termer, är en parasit vanligtvis en eukaryot organism, vilket innebär att den har en komplicerad cellstruktur, till skillnad från en bakterie.

är parasiter som lever inuti en värd kallas invärtesparasiter eller inre parasiter. Många mänskliga sjukdomar orsakas av interna parasiter som kan angripa tarmkanalen, orsakar symtom som diarré och kräkningar. Olika behandlingar används för parasitinfektion, beroende på de berörda organismen. Ektoparasiter bor utanför värd, och de är generellt mer kan skifta värdar. När en parasit som lever på andra parasiter, kallas det en epiparasite.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.