Vad är en onager?

En onager är en equid, vilket innebär att det är i hästen familjen, och det är mer formellt kallas Equus hemionus . Onagers gång strövade över stora delar av Asien, men på grund av jakt och krympande livsmiljöer, dessa djur är nu mycket mindre rika än de en gång var. Många av världens onagers lever i djurparker i dag, där biologer hoppas att återuppbygga bestånden av onagers med avelsprogram för att rädda dessa tappra, feisty, och för närvarande utrotningshotade djur.

Liksom sina släktingar hästarna är onagers hooved djur med tjock, muskulös organ avsedda för snabb flygning. Den onager är också mycket vig, kunna navigera grov och stenig terräng inom några timmar efter födseln, och djuren är kända för att kunna hoppa mycket högt. De kan också klara brutala förhållanden med extrem värme och kyla, vilket kan förklara varför de inte har delats gång allmänt över slätterna i Asien, eftersom de kunde anpassa sig till grova och växlande. till utseendet, en onager ser lite ut som en liten åsna. Djuren har krämig underbellies och mörkare rostiga orange päls på ryggen och bakkvartsparter med en fet svart rand som löper längs ryggen. Liksom många vilda hästdjur har onager en upprättstående manen och svansen är en liten påbörjad som är användbart för att sopa undan flugor och andra skadedjur. I naturen onagers tenderar att ströva i besättningar som varierar i storlek, beroende på olika villkor. Hingstar har varit kända för att kämpa brutalt över ston under säsongen. Det finns flera onager besättningar på platser som Iran och Ryssland, men dessa besättningar är ganska små, och biologer är oroliga att de kan brista i den genetiska mångfalden, vilket kan leda till problem för sällsynta onager underarter. Dessa djur är också hotade av jakt, ekologiska skador i de områden de lever i och ständigt expanderande mänskliga bosättningar.

Historiskt onager användes som källa av byte av perserna, och vissa tecken tyder på att perserna kan ha fångat och uppvuxna onagers också. Dessa djur sägs vara ytterst utmanande att tämja och hemmastadd, vilket kan förklara varför människor rida mer fogliga och förutsägbart häst idag, snarare än onager eller annan equid såsom zebra. Om du bor nära en större djurpark, kan du kanske se en onager eller två själv, flera djurparker i Europa och USA har infört framgångsrika avelsprogram som presentation flera underarter av onager såsom den iranska Ass och mongoliska vildåsna .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.