Vad är en lax?

Lax är medlemmar av familjen Salmonidae med fiskar, kännetecknas av sin ljusa rosa kött, som är populär bland människor. Lax anadroma fisk, reproduktion och kläckning i sötvatten, men kommer in i havet som vuxna. Enligt folklore, lax som återvänder till samma platser år efter år för att leka. Liksom sina släktingar på öring, lax är mycket känsliga för miljöförändringar och används ofta som en indikator arter. I väst har lax ofta hävdats med bönder för vatten rättigheter, med torka som leder till en stor omläggning av tillgängligt vatten till jordbruket. Lax naturvårdare hävdar att fisken behöver livsmiljö precis som människor behöver mat, och har försökt att skydda lax i viss utsträckning med vattenreglering, stram fiske övervakning, och införandet av lax till nya miljöer. Lax har framgångsrikt odlad, och odlad lax kan vara ett bättre ekologiskt alternativ i vissa fall vildfångad lax.

Lax finns i både Atlanten och Stilla havet, med ett rekord väger 100 pounds (45 kg) som registreras för en episk atlantlax. Stillahavslax tenderar att vara mindre i genomsnitt, även om båda typerna kommer att sträcka sig långt bort när de når havet. Lax kommer att resa upp och ner strömmen flera gånger för att leka, gå till sjöss, och upprepa processen under sin livstid. De har varit en del av människans kost under århundraden, och spela en stark roll i mytologin av många västerländska indianska nationer.

Lax ser mycket lik sina släktingar på öring, med mörkt spräckliga kaross och krämig lägre instanser, en liten adipose fin mellan stjärt och ryggfenor, och en uttalad, framåt som mun. Till skillnad från öring, lax har 12 eller fler strålar på deras anala fenor, och ofta har mörka eller svarta munnar. Köttet är rikt på omega 3-fettsyror, och uppskattad av många konsumenter som föredrar sin milda smak och rika rosa smak. Som ett resultat av många lax kämpar med utrotningshotade på grund av överfiske, trots noggranna fiskeförvaltning. Eftersom laxen tenderar att löpa längs samma flod under hela sin livstid, biologer ofta hänvisa till grupper av lax i älven de lever och namnet på arten, vilket är fallet i Sacramento River Chinook, till exempel . Det finns fem erkända arter av lax: Chinook, coho, kamrat, Sockeye och rosa. Alla är kommersiellt fiskade, och de flesta betraktas som hotad art på grund av deras krympande livsmiljöer. Vild lax brukade vara starkt genetiskt olika, med ett brett utbud av sorter som härrör från diverse floder längs Stilla havet och Atlanten. Men med trycket kommersiella fisket, är den genetiska mångfalden av lax minskar.

är förhoppningen att ökad reglering och kontroll gör det möjligt laxbestånd att återhämta sig, och många stater har inlett kraftfulla offentliga kampanjer för att upplysa konsumenterna om lax och de rättsliga följderna av tar fel typ av fisk.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.