Vad är en kyckling?

En kyckling är en domesticerade version of the Jungle Fowl, en vild fågel hemma i djungeln i Indien och Sydostasien. Kycklingar är den vanligast förekommande tama fjäderfän i världen, en befolkningsundersökning under 2003 beräknas den globala kyckling befolkning till omkring 24 miljarder. Människan har en lång relation med kyckling, använda dessa fåglar som en källa till näringsrika ägg och kött, och även utnyttja kycklingar fjädrar och som sällskapsdjur.

Formellt sett en kyckling kallas tamhöns med hänvisning till det faktum att det är en underart av Gallus gallus , den vilda Jungle Fowl. Det uppskattas att kycklingar tämjdes av 2. 000 f. Kr. , och möjligen mycket tidigare, med de bevis som tyder på att den domesticerade kyckling sitt ursprung i Indien. Indien nådde kycklingar Europa genom Grekland, med romarna föra kycklingar med på deras erövring av Europa. Under Age of Exploration, gick kycklingar med på resan som en källa till föda, och därmed ha den nya världen. P

Kvinna kycklingar kallas höns, med unga hönor som kallas unghöns. Manlig kyckling tuppar eller kranar, när kastrerade, en manlig kyckling blir en kapun. Baby kycklingar av endera könet är kycklingar. Kycklingar har ett socialt liv, med en enda tupp tillsyn över en flock höns, höns brukar ruva eller grubbla bara sina egna ägg, och de är ansvariga för att höja sina ungar. Kycklingar är också könsdimorfism, med tuppar oftast är större och mer färgglad än höns.

De flesta domesticerade höns hålls antingen för att deras ägg eller kött, och ibland båda. Vissa raser liksom Jersey Giant är specifikt anpassade för köttproduktion, med mycket tung, köttiga organ och en snabb mognad takt. Andra är avsedd att producera stora mängder ägg, vilket är fallet med Araucanas, Rhode Island röda och Minorcas, bland många andra. Heritage kyckling raser alltifrån diminutiv Bantam till aristokratiska Lakenvelder har historiskt varit hålls för ägg och kött, och som sällskapsdjur.

Även om många människor tänker på kyckling främst som en källa för livsmedel, faktiskt lite kyckling raser har utvecklats som följeslagare fåglar. Många arv kyckling raser är pryd, med mycket intressant fjäderdräkt som är avsedd att träffa ögat, och höns också mycket bra husdjur, för personer med plats behålla dem. Även kyckling ofta som dumma, några av dessa fåglar är faktiskt ganska intelligent, och några höns bli skickliga problemlösare och älskade familjemedlemmar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.