Vad är en Wallaby?

wallaby är en nära släkting till en känguru, och man kan klassificera wallaby genom att säga att det är något djur som ser ut som en liten känguru. Både känguru och känguru är av samma familj, Macropodidae . Djur större än vallabyerna, men mindre än känguru, kallas wallaroos. Det finns drygt 30 olika arter av känguru, bosatt främst i Australien. Vissa arter kan hittas i Tasmanien. Den wallaby infördes till Nya Zeeland och nu finns det en liten men fjädrande koloni där. Det finns också en ungefär fem arter av vallabyerna på Nya Guinea, och mest ovanligt, har Hawaii en liten population av Brush-tailed Rock Wallaby, upprättas när ett par rymt från ett privat zoo.

Like kängurun är wallaby ett pungdjur. Pungdjur höja sin mycket små nyfödda i påsar i flera månader till över året. Tamar wallaby, till exempel, har en genomsnittlig dräktighet period på mindre än en månad. Dåvarande tiny 1 /10 av ett ounce (. 28 g) nyfödda kommer att spendera cirka fem månader i påsen innan man överväger en ungdom.

dräktighetstiden och tid i påsen varierar mellan olika arter. Eftersom vallabyerna kommer i så många varianter, är det svårt att diskutera genomsnittlig storlek. En av de största av de vallabyerna är Bennet wallaby. Dessa kan växa till ca 40 inches (1,01 m) lång och kan väga ca 35 pounds (15,87 kg) när mogna. Tamar eller Scrub är wallaby den minsta av arterna. Äldre vuxna kan vara upp till 18 inches (. 45 m) lång och väger ca 13,5 pounds (6,12 kg). För ytterligare storlek jämförelse kan man notera att Bennet wallaby handlar om den tredje storleken på den största känguru.

Medellivslängden varierar också, och ofta beror på djurens storlek. Tamar kan leva ungefär 5 år, det Bennet några år längre. Beteende skiljer sig också mellan vallabyerna. De flesta är uteslutande växtätare, men vissa arter är dagaktiva (sova på natten) och andra nattlig (sova under dagen). Vilken typ av wallaby man kan se i det ursprungliga platser beror på vilken tid på dagen det wallaby ses.

Liksom känguru, den wallaby har stora platta fötter som gör hoppar ganska lätt. De har också exceptionellt långa svansar, vilket bidrar till att ge balans för hoppning. Den wallaby svans längd är vanligtvis inte ingår i höjd mätningar, men som regel brukar vara cirka 1 /3 av kroppslängd. De flesta av arterna är grå, bruna eller grå eller brun med grädde. Vissa vallabyerna har Auburn nyanser i deras päls, liksom Smalnäbbad wallaby. Ryggen är grå, halsen röda, och sårbara grädde.

vallabyerna konkurrera väl med Kangaroos grund av sin mindre storlek. De tenderar att njuta av att äta gräs och löv på kortare buskar. Kängurun är också en gräs Grazer men kan komma buskar högre upp. Den wallaby är något större risk för predation av dingoes grund av sin storlek. Detta är särskilt fallet med den mindre av de arter. Liksom känguru, kan interaktioner med människor bli problematisk. Wallaby's och känguru angrepp på grödor ofta angers jordbrukare. Dessutom bilar ofta råkat komma och döda vallabyerna.

är mest wallaby arter inte hotas och har anpassat sig väl till större mänskliga ingrepp i deras livsmiljöer. Några arter är dock, är i farozonen. Dessa inkluderar Brush-tailed Rock wallaby, och Nail-tailed wallaby. Bevarande insatser pågår för att spara och återställa populationerna av dessa och andra hotade arter wallaby.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.