Vad är en Vicu? A?

En vicu? en är en liten Kameldjur däggdjur samband med lama och alpacka. Huvudsakligen återfinns i Sydamerika, vicu? En är känd för sin ull, som är silkier och ofta dyrare än djurets större kusiner. Tack vare pågående ansträngningarna att bevara, den en gång har utrotningshotat djur återställts till en frisk befolkning i dess naturliga miljö.

Vicu? Som är små, slanka varelser som ser ganska osannolikt att överleva höjderna och farorna med Andernas bergskedja. Vuxna djur når sällan över en meter (. 91 meter) i längd på axeln, men har en lång, smal hals och huvud som kan nå två ft (. 6 m) över kroppen. Speciella klimat anpassningar omfatta tjock, silkeslen päls och ett specialiserat anatomi som möjliggör klättring höga höjder. Blodkroppar i vikunja kan ta upp mer syre, medan hjärtat ganska stor för ett djur av dess storlek tillåter varelsen att överleva i låg-intervallen syre berg utan skador.

Små besättningar av fem till femton djur är vanliga under hela vicu? ett intervall i Peru, Bolivia, Chile och andra närliggande livsmiljöer. Dessa grupper omfattar ofta en vuxen hane, flera honor vuxna, och beroende rådjur. Parning sker strax efter födelseprocess säsong, och dräktigheten varar cirka 11 månader. Den typiska livslängden för en vicu? En i naturen är runt 20 år, i fångenskap kan de leva lite längre.

Historien om vicu? en och man har länge varit en osäker en, men gamla Inka upptäckter har visat att befolkningen gång sköt i höjden i miljontals. Prisade för både kött och ull, vicu? Som jagades nästan ut existens under 20th century, sjunka långt under 10. 000 vilda exemplar. För mycket av den sista hälften av seklet, var arten som hotade eller av miljöaktivist organ som Internationella unionen för bevarande av natur och naturtillgångar (IUCN). År 1996 förklarades de arter tillfälligt utom fara på grund av allvarliga bevarande insatser, med en blomstrande befolkning på minst 120. 000 djur i det vilda.

Ull från vicu? en är bland de dyraste tygerna i världen, långt mer än andra lyxprodukter ull som angora eller kashmir. Obehandlad ull kan kosta hundratals amerikanska dollar per uns, medan färdiga produkter t. ex. rockar eller halsdukar kan kosta tusentals amerikanska dollar. Ull är vanligtvis ljusbrun, guld eller rött, och är en extremt sällsynt produkt på den legala marknaden.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.