Vad är en Solstice?

solståndet är korta perioder under det kalenderår då ekvatorn på jorden är det största avstånd från solen. Fenomenet solstånd skapas när axeln för planeten är kaklat direkt mot eller bort från solen, vilket leder till exponering av ekvator planet som är längre bort från solens strålar. Tiden för Solstice har också en direkt inverkan på mängden dagsljus som upplevs i olika delar av världen strax före, under och efter händelsen. Namnet för denna period när ekvatorn är längst bort från solen har sina rötter i två latinska ord eller termer. Sol är latin för solen, medan sistere är förstås att översätta som står still. Således är en Solstice en tid då det visar sig att solen står stilla stället för att flytta runt jorden. Observera ordet Solstice går tillbaka till en tid i människans historia när jorden var förstås vara centrum av universum.

I många kulturer, markerar solstånd i halvtid av en viss säsong. Människor runt om i världen tenderar att vara förtrogen med sommarsolståndet och vintersolståndet. Vad kan vara mindre känt är att många av de viktiga helgdagar som är viktiga för många olika religioner och kulturer sker i omedelbar anslutning till dessa två perioder. Holidays såsom Saturnalia, Hanukkah, jul och Kwanzaa inträffa nära vintersolståndet. Midsommar, midsommarafton, och Wiccan heliga dagen Litha är alla förknippade med sommarsolståndet.

Förutom de två gånger när jordens axel lutar ekvatorn bort från solen, en del människor räknas också förekomsten av säsongsbetonad dagjämningarna som en tid för Solstice. Detta skulle innebära att firandet av påsken och påsken inträffar runt tiden för vårdagjämningen eller vintersolståndet medan den judiska högtiden Sukkot är nära till hösten vårdagjämningen eller Solstice.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.