Vad är en Sculpin?

sculpin är en taggig fisk i ordning Scorpaenidae, familj Cottidae. Det är anhöriga till simpa, och vanligt förekommande i nordamerikanska farvatten. Den sculpin finns i både salt och sött vatten, och allmänt i tidvatten pooler och andra grunda vatten, där man håller fast nära botten. Över 300 arter kan hittas i Cottidae familjen.

Rötsimpor tenderar att vara små, sällan växer över en fot (30 cm) lång, med komprimerad, både stora fanlike fenor, och en skrämmande mängd taggar längs deras ryggfenor. Många Rötsimpor bära gifter i deras ryggar, och bör därför hanteras med omsorg för att förhindra obehag. Trots att giftet finns i sculpin taggar är sällan dödlig utgång, kan den orsaka hudirritation, svettningar, illamående eller yrsel. Nedsänkning av det drabbade området i varmt vatten har visat sig lindra effekterna av toxinet. Om, bör läkarvård sökas.

Rötsimpor varierar kraftigt i färg, vanligen anpassa sig till sin omgivning. De kan hittas i tegel rött, grönt och brunt variationer, och är ofta randiga eller brokiga. Den sculpin är ganska tydlig när de ses i en flod pool, och därmed lätt undvikas genom barfota. Den sculpin är också mycket aggressiv, äta huvudsak något som passar i munnen, vilket kan orsaka att det är ett störande för sportfiskare.

Sculpin allmänhet inte äts av människor, på grund av deras giftighet och boniness. Vissa arter inte åberopa sculpin för mat, och har kommit fram med anpassningar för behandlingen av toxin som i sina ryggar. Öring och bas har båda känt att äta sculpin, liksom sina ägg. En del akvarister hävdar att Rötsimpor, trots att de saknar den lysande färg på vissa tropiska arter, är mycket intressanta och gör ett intressant tillskott till akvarier. I allmänhet föredrar sculpin kallt till tempererade vatten och en klippig livsmiljö med många gömmer mellanslag. Eftersom Rötsimpor är mycket aggressiv, bör man om vilka arter är inhysta med Rötsimpor och levande föda bör ges för fisken. Dessutom Rötsimpor föredrar väl ut vatten och ett filtreringssystem rekommenderas.

är The sculpin inte anses vara en fiskart i riskzonen, främst eftersom det inte är en mänsklig födokälla. Vissa områden av sculpin livsmiljöer, särskilt sötvatten sculpin, är föremål för miljöförstöring, men denna utbredda och anpassningsbar fisk verkar inte ha lidit till följd.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.