Vad är en Rookery?

En Rookery är en koloni av avelsdjur, speciellt kråkor, men termen används mer allmänt för att hänvisa till fåglar och ibland till marina däggdjur också. Begreppet används både för att hänvisa till platsen för kolonin, och till det kollektiv av djur som lever i det. Rookeries kan vara både konstgjorda och naturliga, arkeologiska belägg för att människor har fött upp djur i anläggningar som de har byggt speciellt för detta ändamål i tusentals år. En av de vanliga namnen för de europeiska kråkan är " Rook, "är ett ord som förmodligen onomatopoetisk ursprung, eftersom torn göra en kraxande, skrovlig ljud. Av 1725, var folk hänvisade till grupper av häckande kråkor som rookeries, och en utvidgning av begreppet till andra arter följde snart efter. Klassiskt, folk tänker på en Rookery som en mycket högljudd, kaotisk plats eftersom många djur är närvarande och varje varelse följer sin egen agenda. Rookeries tenderar också att vara väldigt rörigt på grund av exkrementer från djur och deras ungar.

De flesta djur som inte lever sitt rookeries året runt. Snarare är de reser till Rookery att möta upp med andra individer, ras och höja ungarna tills de unga är mogna nog att klara sig själva. I vissa fall är en Rookery bort från djurets normala livsmiljö och jaktmarker. Detta förslag kan tyckas märkligt att bo långt hemifrån, innebär detta att rovdjur är mindre benägna att attackera de unga djuren, eftersom en Rookery är oftast etablerat i en avlägsen, skyddat område.

Djur som häckar i rookeries har anpassade vissa egenskaper för att hjälpa dem att klara den hårda miljön. De kan känna igen olika ropen från sina ungar över sorlet av tusentals andra individer, till exempel. Vissa varelser fastställa ens sociala rutiner, såsom att låta andra medlemmar av en Rookery ta hand om sina ungar. I en avlägsen Rookery, föräldrar brukar äga skift, när en förälder tar hand om unga medan andra söker sig föda.

i betydelsen av ett konstgjort etablerad miljö, en Rookery är vanligtvis en struktur som är avsedd att underlätta uppfödning av fåglar, som ett duvslag. För människor, är det svårt att städa upp och upprätthålla Rookery uppvägs av bekvämligheten med att ha god tillgång till de varelser inuti. En Rookery som är etablerad är oftast mindre än en Rookery i naturen, med tiotals personer i stället för hundratals eller tusentals.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.