Vad är en Meerkat?

En meerkat eller suricate är en sydafrikansk medlem av mongoose familjen. Många människor tycker att djuren bedårande att titta på, och biologer är också fascinerad av meerkat beteende, eftersom djuren delta i flera unika aktiviteter. I många delar av Afrika, är meerkats anses tur, mycket som mongeese är i Indien. Djuren kan ses på displayen i många djurparker, och i vissa regioner i världen de tämjas och hålls som husdjur. Det vetenskapliga namnet för meerkat är Suricata suricatta . Det gemensamma namnet är ett Afrikaaner lån ord. En grupp meerkats kallas en klan, mob, eller gang; meerkat gäng kan innehålla så många som 30 personer. Den sociala strukturen i en meerkat mobb är mycket omtänksam, med medlemmar i klanen aktivt hjälpa varje till nytta för gruppen som helhet. Detta utmärkande drag kan vara en av anledningarna till människor hittar meerkats så älskvärd.

Pälsen en meerkat är sandig brun, med distinkta ränder och konisk svart till röd svans. Djuren har smala ansikten med halvmåne formade öron som kan vridas stängas för att skydda hörselgången under gräva aktivitet. Meerkats också ha särskiljningsförmåga svarta markeringar kring ögonen, som bidrar till att dra ner på reflexer från solen. Huden av meerkats är svart, och de har tunna hår på magen så att de kan sola och snabbt absorberar värme.

Meerkats använda sina starka ben och klor för att gräva omfattande nätverk av tunnlar och dens underground. Normalt djuren sigill själva tunnelbanan på natten, går att öppna vid behov även under dagen. Djuren är köttätare, äter insekter och andra små varelser, och de verkar kunna avel flera gånger om året. Allmänhet endast alfa-paret i en meerkat gäng raser, trots att alla medlemmar i gruppen deltar i att öka unga.

Från och med 2004, en dokumentär om flera meerkat klaner sändes på tv i Europa och Förenta staterna. Kallade Surikat Manor , omfattade dokumentär 10 år i livet i klaner, som utgör ett allvarligt investering i tid och resurser på den del av forskarna. Dokumentären gav intressant inblick i det sociala livet i meerkats. Exempelvis djuren lär aktivt sina ungar, vilket är ett mycket unikt beteende ses i några djurarter.

Meerkats också samarbeta på andra sätt. Vid varje givet tillfälle, kommer en enskild person får agera som posten, utkik efter potentiella hot mot gänget. Många medlemmar i klanen kommer att bidra till sjuksköterska och öka unga, och de kommer att försvara unga i närvaro av fara. Meerkats har också varit känd för att skapa relationer med andra djurarter, ofta till ömsesidig nytta.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.