Vad är en Leopard?

leopard, Panthera Pardus , är den minsta medlemmen i den stora katten familj som innehåller lejon, tigrar och jaguar. Känd för sitt utmärkande fläckig mönster, är Leopard hemma i Afrika och Asien, och delas in i cirka 30 underarter. Av de fyra stora katterna är leoparder anses vara den mest anpassningsbara till olika miljöer och stilar jakt, och trots förlust av livsmiljöer, förblir en folkrik art.

Leopards har en stor skalle och kraftiga käkar, och har en lång kropp. I höjd, är en genomsnittlig vuxen leopard mellan 18-31 inches (45-80 cm). Huvud och rygg längd nå vanligtvis mellan 3-6 ft (90-191 cm) med en 2-4 m (60-110 cm) svans. Hanen leopard väger betydligt mer än de kvinnliga, på upp till 200 lbs (90 kg) jämfört med honans £ 132 (60 kg. ) Vid födseln, leopard väger endast 1 £ (. 5 kg. )

Färgning av leoparder är vanligen gulbrun eller gyllene brun med mörkt brun eller svart oregelbundet formade fläckar som täcker större delen av kroppen. Vissa regnskog sorter har en melanin-variance gör dem verkar helt svart. Dessa varelser är ofta som svarta pantrar, men är i sanning leoparder. Vid födseln, leoparder är grå med mindre definierade platser som blir mer tydliga när ungarna mogna.

Till skillnad från lejon, som lever i sociala grupper, både manliga och kvinnliga leoparder är solitära djur. De flesta manliga leoparder undvika varandras intervall, så ödesdigert konfrontationer över bytet har observerats när två leoparder träffas. Kvinnliga och manliga leoparder har överlappande intervall, men i allmänhet hålla sig om de inte parning.

Olika underarter av Leopard har olika parning rutiner, med några att kunna para sig året runt medan andra har en särskild häckningssäsong. Kullar på mellan en och sex ungar är vanligt, men en hög dödlighet i regel lämnar endast en eller två levande. Som ungar är hjälplösa, mor leoparder tenderar att hitta grottor eller svårtillgängliga platser där att föda, för att hålla de unga skyddas från rovdjur. Ungarna öppnar sina ögon ungefär två veckor efter födseln, och startar jakten på tre månader gammal. Vanligtvis, kullar kvar hos sina mödrar till två års ålder, när de bryter av för att hitta sina egna serier. The Leopard är köttätande, kommer och äter nästan vad som helst kan döda. African leoparder ofta jagar antiloper och apor, och asiatiska sorter ofta jagar hjort. Men leoparder har varit kända för att äta fel, fåglar, gnagare, och ibland jätte afrikansk Rock pyton. Vissa iakttagare har också sett leoparder dödar och äter krokodiler, även om detta anses vara sällsynta eftersom de flesta leoparder söka byten som är osannolikt att försöka äta dem.

leoparder är en av de få katter känt att bada ofta och är ganska händig i vattnet. På land, de kan snabbt brista av 36 miles per timme (58 km /h) och vertikalt kan hoppa tio meter (3 meter) De är också skickliga klättrare, och har setts släpa byten som väger upp dem i träden.

I fångenskap har leoparder varit kända för att leva över 20 år, mer än dubbelt så deras genomsnittliga livslängden i naturen. Men många människor tror att stora katter inte bör hållas i djurparker eller burar, som den lilla inhägnad sätter onödig påfrestning på djuret till en gigantisk naturliga utbredningsområde. I Afrika, Indien och Asien flera skyddade reserver där turister kan se leoparder i deras naturliga miljö. Även om det aldrig får glömma att leoparder är vilda och oförutsägbara, är några av de djur som lever i reserver vana vid turister och kommer att närma sig dem.

Eftersom de är mycket anpassningsbar och opportunistiska jägare, har leoparder överlevt i naturen trots förlust av livsmiljöer. Även om deras befolkningsstorlek gör dem mest talrika av de stora katterna, leoparder inför ständiga hot om tjuvjakt för pälsens skull. Om du vill hjälpa till att skydda leopard, flera bevarande organisationer finns som alltid i behov av donationer och volontärer. På en mer grundläggande nivå för att hjälpa arten, undvika päls eller inte handla i butiker där Leopard päls säljs.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.