Vad är en Dik-Dik?

En dik-dik är en liten afrikansk antilop i släktet Madoqua . Dik-diks sällan växa över 16 inches (40 cm) på axeln, vilket gör dem dvärgar av antilop familjen. Dessa djur finns i många regioner på den afrikanska savannen, och vissa djurparker också behålla dik-diks, för människor som vill besöka dessa djur utan att behöva resa så långt bort. Namnet på detta djur är härmande ursprung med hänvisning larmsamtalet från dik-dik när det känner fara.

Dik-diks är grå till brun på övre kroppsdelar, med krämig bukar . Hanarna har korta räfflade horn, som är dolda av en tofs av hår på vissa arter, till exempel Kirk's Dik-Dik. Dessa djur har också mycket ovanligt formade tryne, som är avlånga och spetsiga. Den ovanliga ansiktsform av dik-dik underlättar kylningen av blod i varmt väder genom att främja avdunstningen från slemhinnorna och gör djuren för att passa deras huvuden mellan farliga taggar av akacia buskar till mellanmål på bladen.

Liksom andra antilop, är dik-dik en växtätare, utfodring på träd, buskar och gräs. Dessa djur föredrar öppen plats med kort gräs, och kommer att flytta till en ny plats om gräset blir för hög för dem att se klart. Vissa dik-diks bor också skogsmarker, så länge marken är fri från hinder så att de kan se klart. För bostäder, dik-diks gömmer sig i buskar och ibland tunnlar, ofta i torr ström sängar. Den dik-dik också råkar vara vatten-oberoende, intag av allt vatten den behöver från sin diet. Dessa antilop bor vanligen i par, att välja ett specifikt område och utmärka dem med doft körtlar nära deras ögon . Dräktigheten för dik-diks tar ca sex månader, med ett enda Fawn är typisk. Hanar och honor höja de unga i samarbete, med dik-diks blir könsmogna runt omkring sex månaders ålder, då det också uppmuntras att söka nya territorier.

Ett antal djur som föregår på dik-diks, inklusive övervaka ödlor, afrikansk vildkatt, och hyenor. Dessa djur kan ibland ses på safari, särskilt i områden där de är rika, men de kan vara väldigt blyg. Utöver de Kirks dik-dik som nämns ovan är det också möjligt att se Gunther dik-dik, Silver Dik-Dik, och Salt Dik-Dik, beroende på var i Afrika en råkar vara.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.