Vad är en Destrier?

Under medeltiden var en destrier en överlägsen krig häst, ut för styrka och ett lugn karaktär som utbildas för slagfältet. Tillsammans med rounceys och coursers, två andra typer av medeltida slagfältet hästar, klassificerades som en laddare. Däremot ansågs destrier vara av högsta kvalitet strid hästen, hämta ett högt pris och bli riden av högsta rang riddare bara. Många av de hästar avbildad i medeltida konstverk är destriers. Namnet kommer från det latinska Dexter , det vill säga höger eller vänster hand. Detta beror på att hästarna var bara riden i strid, medan man reser, en destrier skulle ha lett till riddarens högra sida tills det behövdes. Namnet är också en beskrivning av en typ av häst, snarare än en specifik ras, samt studier av konst och skriver från den period då destriers använts tyder på att de är av medellängd och väldigt muskulös bygga. Det är troligt att iberiska hästar som andalusiska användes för att avla destriers, eftersom de har ett rykte om enorma fysiska styrka, smidighet och en lugn karaktär som är avgörande i ett kaotiskt slagfält. Detta är i motsats till föreställningar som finns hos forskare i större delen av nittonhundratalet, som hade funnit att destrier var en enorm häst liknande bygga på modern hästrasen. Medan förslaget hästar var nog korsningar med andra hästar för att användas som destriers, hade de inte manövreringsförmågan av lättare hästraser som skulle ha varit absolut nödvändigt på slagfältet. Framför allt hade en destrier att vara lojal och modig, och dessa egenskaper har letat reda på unghästar som övervägs för utbildning.

valdes destrier för brutal styrka, men inte uthållighet. Förutom att genomföra en bepansrad riddare, var hästen också bepansrade, vilket betyder att den hade en stor tyngd att bära. I ett kort möte som en sammandrabbning på slagfältet, skulle destrier styrka bära vikt, men det var inte i stånd att upprätthålla en hög grad av fysiskt arbete. Några destriers utbildades också att slåss tillsammans med sina ryttare, främst genom uppfödning och anfalla fighters till fots.

Knights som kunde ha råd med en destrier normalt hållas flera coursers som brunn. Coursers likna nära den moderna jägare, och användes på snabbhet och smidighet. De hade också mer uthållighet än destriers, och var en bra bit mindre kostsam. En vanlig häst, känd som en Rounceyhäst, skulle användas av vapendragare och låg ranking riddare. För nöje ridning, skulle riddare använder normalt en gångare, eller ridhäst.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.