Vad är en Crinoid?

En crinoid är ett marint djur av klassen Crinoidea. Det finns bara en bevarad underklassen av crinoids, den articulata, som består av 540 arter beskrivna, men även andra underklasser gång fanns men som nu är utdöda. Crinoids, även kallad havs-liljor eller fjäder-stjärnor, är fjäderlätt eller taggiga ryggradslösa djur som består av ett antal armar runt en central, top mun. De kan fästas på ett substrat eller frisimmande, och vissa typer av crinoid tar båda formerna i olika stadier av livscykeln.

Crinoid arter är ganska varierande, men inte alls lika gott som de en gång var. Utdöda crinoid arter är kända från fossil från den paleozoiska eran. Idag kan crinoids lever i mycket grunt vatten eller på ett djup på upp till fyra miles (sex kilometer). Crinoids varierar också kraftigt i utseende, men många är färgglad och påminner om blommor.

En crinoid består av tre grundläggande kroppsdelar: foderbladen, armar, och halsen. Foderbladen består av mag-och reproduktiva systemen och är omgiven av vapen, eller brachials. Den brachials normalt följer en femfaldig symmetri och är täckta med tunna pinnules, i sin tur täckt med flimmerhår, att öka yta och hjälpa flytta mat mot mitten munnen. Stäven sträcker sig nedåt från blomfoder, mittemot från brachials. De flesta moderna crinoid arter, ca 85%, saknar en stam.

Moderna crinoids är den sista kvarlevan inte bara för klassen Crinoidea, men en mycket mer omfattande befolkning filtrera tagghudingar. Hela paleozoiska och perm tiderna, hade Crinoidea konkurrens från sådana filtrerar födan som blastoids, edrioasteroids och andra. En stor utdöendet inträffar vid gränsen mellan perm och trias epoker, ungefär 251 miljoner år sedan såg det försvinner cirka 95% av världens marina livet, inklusive 98% av crinoid arter och 100% av övriga filtrera tagghudingar. Articulata utvecklas något senare än andra crinoid arter som första gången i fossila fynd under triasperioden.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.