Vad är en Condor?

Termen "Condor" används för att hänvisa till två olika fågelarter som båda klassas som Nya världens gamar. Kondorer har ett antal gemensamma drag både med varandra och med gamla världens gamar, fyller en unik ekologiska roll som rengöringsmedel som hjälper bryter ner döda djur. Tråkigt nog är både Condor arter allvarligt hotad, en nästan dog ut, och den andra bedöms vara i riskzonen. The California Condor eller Gymnogyps californianus fanns en gång över stora delar av Pacific Northwest. Som kolonisterna började bosätta sig i området, det område i California Condor krympt dramatiskt, och 1980 fanns bara 22 kalifornien kondorer vänster. Biologer beslutat att alla kondorer i fångenskap för att upprätta en fortplantningsinrättning program i hopp om att rädda fåglarna, programmet visade sig vara en framgång, med kondorer återinförs till Kalifornien och norra Mexiko på 1990-talet.

andra Condor arterna är den andinska kondoren, Vultur gryphus , som finns på Stilla sidan av Anderna i Sydamerika. Den andinska kondoren är inte så allvarligt hotad som Kalifornien Condor, men detta fågelarter kan vara i riskzonen. Flera djurparker har upprättat kondoren avelsprogram för att säkerställa att bestånden av fågeln förblir friska.

kondor Båda arterna är mycket stora, med wingspans på upp till 10 fot (tre meter), vilket gör dem största fåglar flygning i Nordamerika. Fåglarna har matt svart fjäderdräkt med vita tecken, Kalifornien kondorer är markerade under sina vingar, medan andinska kondoren har en krage av vita fjädrar runt halsen. Liksom andra gamar, kondorer har bar hud på huvudet med hygien, och deras hud kan variera från grädde till orange i färgen. Kondorer verkar kunna uttrycka känslor genom att förändra deras hudfärg.

Condors ta omkring sex månader att lära sig flyga, och de kan bo hos sina föräldrar i över ett år. Flesta kondorer är runt sex år när de börjar avel, och de livskamrat. Detta kan vara ett allvarligt problem för Condor naturvårdare, som kondorer kan förbli ogift efter döden av en kompis. Friska kondorer kan leva till femtio år gamla eller mer.

Flera saker hotar kondor bestånd i det vilda. Eftersom dessa fåglar är asätare, de riskerar gifter används för att bekämpa skadedjur. De kan också inandas blyhagel från de djur de rensar, Kalifornien kondorer faktiskt rutinmässigt kontrolleras och behandlas för blyförgiftning av just denna anledning. Kondorer lidande genom förstörelse av livsmiljöer, och de riskerar nytta linjer, tack vare sin mycket stora wingspans. I Kalifornien, uppfödning i fångenskap program använder aversion utbildning för att undervisa kondorer att undvika kraftledningar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.