Vad är en Canyon?

En kanjon är en brant ravin med mycket höga sidor och en minimal dalbotten. Canyons är i allmänhet större och djupare än raviner, en närstående geologisk formation, och de är smalare och brantare än dalar. Canyons finns över hela världen, från topparna i Himalaya till botten av världshaven, och de är ganska olika, helt olika i fråga om bredd, djup och längd. En av de mest anmärkningsvärda och stora raviner i världen är Grand Canyon, som sträcker sig över sydvästra USA.

Canyons form genom processer av erosion, men i några fall kan de orsakas av förflyttning av tektoniska plattor. En canyon börjar som en flodbädd, och under århundraden i tiden, skär floden mer och djupare in i berget och skapar en djup ravin. Som kanjonen växer djupare, graden av erosion tenderar att gå snabbare, eftersom den fungerar som en dränering punkt för en vattendelare, uppmuntra flödet av ännu mer vatten. Exponeringen i kanjonen väggar skapar också en yta för vinden och andra element till en underminering, fördjupa kanjonen ytterligare. En av de definierande egenskaperna hos en kanjon är steg väggar, som orsakas av rock skikt av olika tjocklek och densitet. Som mjukare, mer smulig stenar nött, hårdare bergarter kvar, att skapa tydliga skikt i kanjon väggar som kan undersökas för att lära sig mer om geologi i området. De flesta dalgångar också värd för det ursprungliga vattenvägar som ledde till bildandet av kanjonen i första hand, och vissa fungerar som en form av livsmiljö för växter och djur i området. sporten i resande genom canyons är kallas canyoning. Canyoners använda en mängd olika tekniker för att resa, allt från kajaker till hästar. Fotbollen erbjuder en fascinerande inblick i den naturliga miljön i en region, som människor kan passera genom flera zoner som de utforskar en kanjon. Det kan också vara farliga, canyons är kända för sina översvämningar och deras väggar kan också vara mycket sköra, vilket kan skapa bilder av sten och smuts som kan skada eller döda människor.

>

När du reser i och runt canyons, är det en bra idé att vara medveten säkerhet. Folk borde stå kommer tillbaka från kanten av en kanjon, som canyon fälgar ofta underskred och utsatt för allvarliga erosion. Skifta vikt nära kanten av en kanjon kan orsaka fälgen falla sönder, vilket orsakar någon att falla och bli svårt skadad. Det är också viktigt att vara medveten om vädret när du reser i en kanjon, som en översvämning kan väckas på med förvånansvärt lätt regn.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.